Јубилеј лета „Чајке“

16-06-2013 11:50:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


71 сат насамо са звездама, 48 кругова око Земље. Валентина Терешкова – прва жена космонаут полетела је у орбиту 16. јуна 1963 године. Пред полувековни јубилеј „Чајка“ (галеб), прва свемирска дама, почела је да говори о неким детаљима своје одисеје.

Тачно пре 50 година из свемира се донео женски глас. „Најистакнутија жена ХХ века“. „Мис Свемир“. Данас се чини да на њеном месту једноставно није могао да буде неко други. Али било их је пет – амбициозних, одушевљених, које је припремао лично Гагарин. Припремни тренинг је био такав, како признаје Валентина Терешкова, да се данас то не може ни замислити. Центрифуга са оптерећењем 12 G, уместо данашњих осам. И мртва тишина, којом је тада још застрашивао свемир.

Седели смо 8 дана у апсолутној тишини. Ова сурдокомора је била на висини 5 километара. Лекари су посматрали како ће се понашати космонаут, да неће полудети, да ли ће имати халуцинације. Читала сам у сурдокомори изузетне песме Некрасова.

Затим „Восток-6“ и старт. Тако изазовно са свемиром још нико није разговарао. „Небо, скини капу, долазим“ – то није била њена варијанта Гагаринског „Појехали!“ (идемо). У томе је било нешто искључиво женско, пред чиме је цело човечанство скинуло капу. Она је тада морала да превазиђе не само себе, него и постојеће стереотипе. Чак Гагарин, када је у космичком етру чуо одлучан глас своје ученице, није се уздржао и индиректно подсетио Терешкову о морским правилима односа према женама на броду.

- Чим је ракета стартовала, узвикнула сам: „Небо, скини капу, долазим“. И одједном чула речи Јурија Гагарина: „Заборавила си о изреци морнара“. Неко време сам ћутала, али не можеш да ћутиш. Када видиш Земљу, то је одушевљење! Такав је осећај, да што те даље ракета носи од Земље, то ти је она све ближа.

Ракета је могла да је однесе сувише далеко. Тамо, где се планета може видети само у визијама. Терешкова је брзо разумела да је то карта у једном правцу. Рапортирала је земљи. Тамо су одмах одреаговали. Вероватно је зато Гагарин дао њој надимак „Чајка“, да не би, као и галеб далеко одлетела од обале.

- Била је ванредна ситуација. Грешка је била у томе, што је за спуштање програм предвиђао подизање орбите, а не слетање. Првог дана сам приметила грешку, и поднела извештај Сергеју Павловичу Корољову. Када сам се вратила, он је рекао: „Чајка“ молим те, немој о томе говорити“. Дала сам реч Сергеју Павловичу. Ја нисам погазила дату реч, него је тајна била откривена.

Ера женске космонаутике, коју је отворила Терешкова, имала је прекид током двадесет година. Низ кобних коинциденција није дао могућност да се оствари машта Сергеја Корољова о лансирању женске посаде. Ова идеја се вратила осамдесетих година, али се свела само на Светлану Савицку. Деведесетих је у свемиру била Јелена Кондакова.

Мало их је било, али свака је број један. Терешкова – прва. Савицка – прва у отвореном свемиру. Кондакова – прва у дуготрајном лету. Јелена Серова – биће следећа. Њен старт је планиран у јесен 2014. године, Она је такође прва. У новом миленијуму. Иако каже да ће на сва времена прва бити само једна жена.

Без обзира што је она космонаут под редним бројем 6, она ће увек бити прва. Без обзира, што је њен лет трајао два дана 22 сата и 50 минута, она је учинила огроман продор, херојски чин, који је постао пример за све жене света.

Валентина Терешкова је и данас име свемирских димензија. На Месецу постоји кратер који носи њено име. Мала планета 16-71 такође се зове Chaika. А она машта о Марсу. Спремна је да се сретне са њим и данас. Чак ако то буде карта у једном правцу.

- Марс је моја омиљена планета. Наравно да нам је машта да будемо на Марсу, да сазнамо да ли је тамо било живота. На жалост, ми схватамо људске границе. Први летови на Марс биће, највероватније, у једном правцу, ја тако мислим. Али ја сам спремна.

Терешкова каже, да је након три свемирска дана цео њен живот био као лет. И у сну и у јави. „Чајка“ – то је заувек. Лично име. Чини се, да када би Чехов писао „Чајку“ после Терешкове, многи би мислили да је то у њену част. Иако је у самом женском старту било нешто Чеховско. Њен лет је рађање новог театра, и на његовој сцени нису све главне улоге мушке.

Марија Кулаксова,