Европски парламентарци сусрешће се у Русији

16-06-2013 11:35:01 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Заседање Асоцијације европских парламената 2014.године биће одржано у Русији. Сви шефови европских парламената подржавају овај предлог, што говори о угледу руског парламента, изјавила је шеф Савета Федерације Валентина Матвијенко, резимирајући резултате званичне посете Великој Британији. У оквирима посете Матвијенко је учествовала на годишњем сусрету шефова европских парламената. Узгред, то је добар повод да се обележи, иако и не велики, али ипак 20-годишњи стаж и јубилеј Савета Федерације, додала је Матвијенко.

За нас је била велика част да се нађемо у Вестминстерском дворцу, где сами зидови одишу традицијом и где је исписано много важних страница парламентаризма, изјавила је шеф горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко:

- У оквирима ових просторија, ваљало би се сетити, поменути да је готово 800 година уназад, тачније управо 15. јуна 1215.године енглески краљ Јован без Замље потписао чувену Велику повељу слободе, која је била темељ енглеског парламентаризма и заштите људских права. Није случајно управо енглески парламент прародитељ парламентаризма у свету. Нова Русија, за свој кратки век, према историсјким мерилима успела да је пређе грандиозни пут и да постане држава са динамичним развојем.

За разлику од многих европских држава, где су парламентарне традиције постоје прилично дуго, у Русији се први парламент, у класичном схватању појавио тек почетком 20.века. Данас, његове традиције и начела данас тек се формирају. Недавно је био утврђен специјални државни празник- Дан руског парламентаризма, који се сваке године обележава 27.априла.

Британски парламент је током 13 векова свог постојања изродио многе обичаје и правила. Неки од њих су актуелни и данас, а други- застарели су и чувају се само због традиције и уважавања. Једна од најегзотичнијих традиција је то што Лорд канцелар, председавајући Дома лордова до данашњих дана седи на вуненом јастучету. Истина, данас јастуче- врећице пуне вуном која је произведена не само у Великој Британији, већ и у другим државама Комонвелта. То симболизује јединство. Ова необична традиција се појавила у време када је Енглеска била главни извозник вуне, рекао је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ шеф оделења за међународне односе, спикер бритнаског парламента, доктор Родри Волтерс:

- У Дому лордова чува се много реликвија средњевековног парламента. Конкретно, то је јастуче- врећица које је напуњено овчјом вуном, на којем седи спикер палате лордова. Мало се зна, да осим овог има још неколико јастучића- врећица, а који се такође налазе у сали за заседње, и потичу такође из средњег века. Додуше, на овим „јастучићима“ више нико не седи. Једини човек, који седи уопште на овом типу „врећице пуњене вуном“,- јесте председавајући.

Пред посету Вестиминстерком дворцу руске новинаре је плашило, да ли ће њихова одећа бити у складу са тамошњим „дрес кодом“? Скуп правила која регулишу начин пословног одевања постоје у Британском парламенту до данас. Али, заправо није до те мере строг. У последње време неки чланови парламента су били примећени не само без кравата, већ и без озбиљног пословног одела. У 18.веку, носиле су се перике, оне су данас остале само на главама председавајућих. Међутим перике данас не носе чак ни председавајући Доњег дома, наставља Родри Волтерс:

- Конвенција бритнаког парламента гласи, да су чланови обе палате дужни да носе пословна одела и кравату. То се тиче и жена парламентараца. Када сам ја овде почео да радим, а то је било доста давно, даме посланице старијег поколења су чак носиле и шешире. Али сада то није више тако. Високи службеници у оба дома носе црне дугачке мантиле. Такав се вид одеће прво се користио на суду, у току процеса.

За разлику од Британаца, Руси за сада не могу да посећују заседања парламента. Али, законодавци чине све, како би омогућили максимално транспарентан рад власти за своје грађане. У режиму реалног времна, путем Интернета, могуће је пратити директне преносе седница, парламентарних дискусија и заседања комитета. Осим тога, отворен је нови савремени сајт, путем кога грђани могу да учествују у разматрању закона. Недавно се у Горњем дому руског парламента појавила сопствена телевизија, путем које може да се прати рад Савета Федерације.

Лада Коротун,