Случај премијерове „десне руке“ пољуљао стабилност чешке владе

15-06-2013 01:01:27 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Hynek Moravec/cc-by/ vo |


Чешка Република је доживела невиђени скандал. Због оптужбе за корупцију и злоупотребу тајних података у личне сврхе ухапшено је седморо људи, укључујући и бивше политичаре и најближу сарадницу премијера Петра Нечаса. Лукаш Јелинек из
Демократске академије „Масарик“ прокоментарисао је ову ситуацију за „Глас Русије“.

Како оцењујете читав овај скандал у највишим круговима чешке државе?

- То сматрам резултатом раста професионализма у органима полиције, који воде истрагу, као и њихове независности од структура власти. Мислим да би у прошлости полицајцима и представницима државних органа било много теже да започну овако деликатну истрагу.

По мом мишљењу, и државни органи и полиција су успели да прикупе доказе и сведочанства за неколико међусобно повезаних случајева. Зна се да је један од њих – разговор бивше премијерове жене који је наручила његова најближа сарадница Јана Надова. Друго је поткупљивање неколико посланика да не гласају у корист неповерења према влади.

Мислим да је то сведочанство да су државни чиновници и полицајци у стању да започну истрагу у највишим ешалонима власти. Али, имајући у виду да је, како смо управо сазнали, у току претреса пронађено на стотине милиона круна и на десетине килограма злата, може се претпоставити да ће у будуће бити откривене и друге злоупотребе.

Да ли оно што се дешава сматрате политичком игром?

- Овде не видим никакву политичку основу. Јер, нико не користи овај скандал у политичкој борби. Зато што се то тиче само јасно означеног круга лица, чланова конкретне политичке странке. Међутим, нема ни алузије на то да на истрагу и на активности органа утиче било каква политичка партија – било опозициона, било из владајуће коалиције.

Да ли очекујете да Петр Нечас поднесе оставку?

- Мислим да Петр Нечас намерава да се бори за себе до последњег тренутка. За мене би било пријатно изненађење кад би одлучио да поднесе оставку. Ипак, овај случај не може да не пољуља стабилност кабинета. И није важно да ли ће премијер поднети оставку, да ли ће владу напустити једна од партија из коалиције или ће се посланици целог политичког спектра договорити да распусте Посланички дом и прогласе ванредне изборе.

Како овај случај може утицати на предстојеће парламентарне изборе?

- Много ће зависити од тога кад ови избори буду одржани. Ако се ради о ванредним изборима, Грађанска демократска партија (ГДП) премијера Петра Нечаса ће се борити, да тако кажем, за опстанак. Зато што не само што је њена делатност на власти веома непопуларна, него ће друштво врло болно реаговати на то што је премијерова најближа сарадница организовала прислушкивање разговора његове жене с којом се недавно развео. То је већ прилично емоционална страна политике на коју, по мом мишљењу, бирачи могу бити врло осетљиви.

Ако буду организовани превремени избори ГДП ће на њима бити потучена до ногу, а њено место на десном крилу ће заузети ТОП 09. Чешка социјалдемократска партија као главна опозициона снага у том случају неће имати никаквих препрека на путу до победе на изборима.

А у случају да избори буду одржани у време кад је требало да буду и ако до тада буде формирана прелазна влада, и кад би грађански демократи добили другог лидера – на пример, врло амбициозног Мартина Кубу, ГДП би сачувала одређене шансе да поправи своју репутацију и да задржи део својих потенцијалних бирача.

Међутим, нема више никакве сумње да ће ГДП и десничарским партијама у Чешкој на изборима бити веома тешко, а левичарске снаге иду ка врло вероватној победи.

Јиржи Јуст,


КАТЕГОРИЈЕ