У Русији ће се појавити ново почасно звање

14-06-2013 01:36:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Државна дума РФ предложила је да се истакнутим људима земље додељује ново звање: Почасни грађанин Руске Федерације. Одговарајући нацрт закона треба да буде размотрен у првом кругу већ ове недеље.

Посланици Државне думе су предложили да се звање Почасног грађанина Русије додељује за заслуге у развоју грађанског друштва и јачању угледа руске државе у иностранству. Сада у систему државних награда Русије има 60 почасних звања. О особеностима новог вида награђивања говорио је један од аутора нацрта закона, посланик Виктор Гончаров.

- Ако је човек већ Херој Русије или Херој Рада и наставља да ради, даје допринос решавању озбиљних дражвних питања, наредна награда може да буде Почасни грађанин РФ. То је нова етапа признања заслуга.

Да буду награђени почасним звањем имаће првостепено право руководеће дужности у органима државне власти. Нацрт закона такође претпоставља да ће им се исплаћивати месечна премија. Само председник може да лиши човека звања Почасни грађанин РФ. Претпоставља се да звање може да буде додељено како грађанима Русије, тако и странцима, говори директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин.

- У РФ нема доброг система награђивања оних страних грађана који пружају одређене услуге Русији, између осталог у иностранству. Дата иницијатива је усмрена на то да се овај пропуст отклони.

До сада звање Почасни грађанин било је додељивано само на регионалном нивоу. У размерама земље такве форме друштвеног признања нема, а то, по речима аутора нацрта, очигледан је пропуст. Награда може да се добије за достигнућа у било којој сфери: науци, медицини, уметности, економији. Она ће се додељивати два пута годшње. После појаве вести корисници Рунета су почели да разматрају кога би наградили звањем Почасни грађанин РФ. Очигледне симпатије добили су Елдар Рјазанов, Станислав Говорухин, Павел Лунгин, Михаил Жвањецки, Григориј Перелман и Леонид Рошаљ.

Јекатерина Иванова,