Земља обележава Дан Русије

12-06-2013 01:30:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Дан Русије један је од главних државних празника земље. Такве традиције које има на пример 1. мај или Дан Победе 9. маја, празник још није стигао да стекне. Ипак многи руски грађани су стигли да га заволе. А регионалне валсти труде се да тог дана организују за грађане забавне манифестације, које се допадају и омладини и старијој генерацији. О томе како се Дан Русије обележава у разним градовима земље у прилогу Артјома Козбојева.

Први су Дан Русије почели да прослављају становници Далеког Истока. На Камчатки у част празника је одржана бициклистичка трка Вива, Русија!. Центарпрестојнице покрајине тог дана проглашен је за пешачку зону. У Владивостоку више од 40 јахти разних класа учествовало је у регати приређеној поводом Дана Русије. А на градском кеју у част празника одржани су концерти музичких колектива Приморја, као и квизови о познавању историје домовине. У Хабаровску ученици су дежурали поред вечног огња. Разуме се, широко се обележава државни празник и у Москви. Већина манифестација организована је у парковима главног града. Тако гости парка Измајловски могу да се фотографишу у народним ношњама и да добију снимак за успомену. У парку Петровски ће бити одржан мото-шоу, у оквиру којег сви заинтересовани могу да учествују у радионицама обуке за вожњу мотоцикла. А у парку Нескучни сад поред ротонде 800-годишњице Москве биће одржан конерт, рекла је секретар за штампу парка Горког Ирина Алексејева.

Прво ће наступити камерни оркестар Камертон. Он ће изводити свима познате композиције Баха, Моцарта, Штрауса. Програм наставља оркестар Авокадо-бенд. То је носталгични програм, свираће носталгичне песме о Москви 40-их и 50-их година. То су оне песме које тако воле наше баке и родитељи. И завршиће концерт џез оркестар Нуклијева. То је прилично познат колектив за посетиоце паркова, он наступа у парковима са програмима за плес већ низ година.

Северна престоница је такође приремила за Дан Русије празнични програм. Тог дана у Санкт-Петербургу биће организоване бесплатне екскурзије, а на стрели Васиљевског острва ће бити одржана акција Цртај град, земљу, историју!. Специјално за ову радионицу градске власти су припремиле 100 сталака са платнима, четкице, папир и боје. У току дана и увече у граду ће бити одржани концерти класичне музике, такође ће се изводити хитови протеклих година и рок-музике.

Мада је Дан Русије још млад празник, руски грађани су већ стигли да га заволе, сматра руководилац одељења за социокултурна истраживања Левада-центра Алексеј Леинсон:

- Може се рећи самом празнику људи се радују и његово укидање би било примљено врло негативно. Али о таквом прослави као у случају Дана Победе и Нове године не може се говорити. Треба додати да још не знају сви какав је то празник. Назив Дан независности Русије, Дан Русије и друге варијанте конкуришу једна другој у људској свести. Постепено већина навикава на то како се назива празник, али он није још тако стабилно ушао у нашу традицију.

Свој актуелни назив празник који се обележава 12. јуна добио је 1998. године. Тада је председник Борис Јељцин у свом обраћању сународницима преко телевизије предложио да се назове Дан усвајања Декларације о државном Даном Русије. Званично нови име је празник добио тек 2002. године, када је ступио на снагу нови Закон о раду РФ у којем су били прописани нови празнични и слободни дани.

Артем Кобзјев,