Руски манастир и етно село у Републици Србској

14-06-2013 01:23:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Јединствени комплекс у Републици Србској ниче на простору између Добоја, Модриче и Дервенте, односно у селу Ритешић. Наиме, ради се о манастирском комплексу, коначишту, етно селу, манастирској болници те и осталим попратним објектима. У склопу комплекса, етно село је замишљено тако да куће по стиловима представљају куће свих православних земаља.

Више о овом великом пројекту питали смо председника Удружења србско-руског пријатељства и јединства свих православних земаља, господина Зорана Гајића.

Господине Гајићу реците нам нешто о Вама и Удружењу те које су активности Удружења?

- Ја сам председник Удружења србско-руског пријатељства и јединства свих православних земаља. Наше удружење делује у оквиру Републике Српске, те и шире на просторима Србије и Црне Горе. Једно смо од најактивнијих удружења. Ми градимо јединствени пројекат у свету, правимо манастир Свете Матроне Московске у селу Ритешић у Републици Србској. Уз тај комплекс правимо манастирску болницу, коначиште и православно етно село. Православно етно село ће бити ће бити по архитектури свих православних земаља. Биће куће, односно објекти изграђени у виду руских, грчких, македонских, белоруских, украјинских и осталих православних земаља. Манастир је женског типа и биће монахиње свих православних земаља. Значи биће монахиње из Русије, Грчке Србије, Црне Горе и осталих земаља.

Господине Гајићу видимо да је то један велики амбициозни пројекат. Да ли имате неку помоћ у овом пројекту?

- Доста нам помаже наш народ на овим просторима. Достан нам помажу и господа из Русије што долазе овде, Александар Шинкорев и његова супруга Ирена. Они су нам доста тога помогли. Такође, имамо једног великог донатора, човека који нам је дао доста новчаних средстава, Сретен Миљевић, деда који има 87 година. Поклонио нам је око 20.000 евра. Ми ћемо ове или следеће године манастир да покријемо, а очекујемо донације у материјалу из Русије јер је и архитектура у руском стилу.

Господине Гајићу шта је потребно да би се читав пројекат у скоријој будућности завршио на начин на који је архитектонски осмишљен, односно шта је још потребно за реализацију читавог пројекта?

- Знате како, ми тражимо све људе добре воље који би желели да помогну у изградњи манастира. Манастир ће бити јединствен у православном свету. Шеста Матрона московска нема свог манастира. Она је сахрањена у Поклонском манастиру. Ово је једини манастир посвећен Светој Матрони овде на Балкану, што кажу, нема чак ни у Русији. Зато позивам све људе добре воље, поготово нашу браћу из Русије, пошто ми сматрамо да је наша Русија, наша мајка. Такође очекујемо помоћ од свих релевантних људи који би могли да се укључе у ову хуманитарну акцију.

Надамо се да ће наши слушаоци ово чути и да ће бити добар одзив

- Мислим да хоће и хвала вам што сам у вашој емисији. Поздрављам нашу браћу Русе и да нас подрже у овом пројекту. Такође поздрављам све православне вернике и позивам да се укључе у ову хуманитарну акцију.

Планирани комплекс је велики, да ли ће бити готов у неком одређеном року?

- Знате како, ово је један велики комплекс. Манастир, манастирска болница, коначиште... Пројекат је вредан око 3-4 милиона евра. Којим темпом градимо, иде добро. Мислим да ће у врло блиској будућности читав комплекс бити готов. Зато апелујем на наш православни народ да помогне јер кад видимо како ничу други верски објекти исламских земаља... Колико само имате џамија у Сарајеву, око 400. Тако да ми треба да имамо један храм, један комплекс који ће бити заштитник правосланог народа.

У читавом комплексу као што сте рекли има разног садржаја, од верског, простора за разоноду и културу, те и угоститељског карактера. Све ће бити једна функционална целина.

- Да, тако смо и планирали. Господин Александар Шинкорев је отишао у Москву код владике Лариона да би поклонили неколико хиљада квадрата земљишта Руској православној цркви, да би она нама помогла да ми овде направимо коначиште, за ходочашће свих православних земаља, тако да би то било главно ходочашће за православну веру овде на овим просторима и одавде се ширило по Републици Србској и Србији и поново се ту враћали. То било нешто као православни "сабирни центар" за православну веру, да се долази ту и да се помоли Богу и Светој Матрони, а одатле би се ишло у даљњи обилазак богомоља и светиња.

Чија је идеја и ко је архитекта овог комплекса?

- Знате како, идеја је моја, нешто ме је "пробудило" да нешто направим, нешто да направимо манастир. Ја сам дао земљу као задужбину, а највише помаже архитекта Радислав Мишић, а такође и чланови Удружења, мој син Славен Гајић, Гајић Недељко, Гајић Слободан, Јеремић Слободан и Ђукић Милош ми помажу у томе доста. Имам велику подршку наших верника са наше парохије и свештеника Николе Јањушића.

Зоране хвала Вам на разговору.

Улице и тргови етно-села ће носити имена србских великана, који су кроз историју дали допринос одбрани и очувању православља и србског народа на овим просторима.

Вања Савићевић,


КАТЕГОРИЈЕ