ОНФ стиче званични статус

14-06-2013 12:52:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Општеруски народни фронт формиран (ОФН) на иницијативу председника земље Владимира Путина пре две године, прерастао је у Општеруски народни покрет Народни фронт "за Русију".

Оснивачки конгрес Народног фронта "за Русију". који се одржао од 11-12. јуна у Москви требао је да реши два задатка – да преформатира покрет у друштвену организацију, као и да одреди ко ће је чинити – индивидуални или колективни чланови.

Владимир Путин први пут је објавио да намерава да формира и стане на чело ОНФ у Волгограду, на регионалном форуму Јединствене Русије у мају 2011. године. Општеруски народни фронт је био замишљен као покрет који ће објединити здраве снаге у земљи независно од политичке оријентације. Од тада фронт се попуњава мноштвом професионалних колектива и друштвених организација. У суштини, постао је неформално удружење присталица председника. Многи су повезали појаву ОНФ са неопходношћу алтерантиве владајућој странци чији је имиџ пострадао. И заиста рејтинг Јединствене Русије подлеже осетним колебањима, а неки њени чланови фигурирају у великим скандалима, између осталог корупционим. То је довело до вешања етикета и незадовољства јавности.

Још један повод за разговор о томе да су дани Јединствене Русије одбројани и да ће је заменити ОНФ, постала је предаја вођства у партији Дмитрију Медведеву 2012. године. Између осталог, гласине о краху за сада још главне политичке снаге у земљи очигледно су претеране. Припадници Јединствене Русије чине већину у руском парламенту, активно учествују у изборима разних нивоа. И често побеђују. Каква је у тим, чинило би се по власт транспарентним и стабилним условима, улога Народног фронта? Ово питање смо поставили посланику Државне думе Русије Францу Клинцевичу. Ево шта је он рекао:

- ОНФ са тачке гледишта замисли и укључивања разних друштвених организација, лидера јавног мњења и политичких партија које реално раде – може да се стави на прво место у контексту његове тражености, бирачког капацитета и даље перспективе. Надам се да ће на конгресу за лидера Фронта бити изабран Владимир Путин и ОНФ ће постати кључна друштвено-политичка структура земље у дуготрајном периоду.

На позив Владимира Путина да ступе у Општеруски народни фронт одазвали су се многи. Чак они који су критиковали власт. Између осталог, не критике ради, а уз конретне предлоге за промену ситуације у појединим сферама. То омогућава да се говори о ОНФ као о радном инструменту председника за мониторинг ситуације у земљи и доношење важних одлука, ослањајући се на делатне и угледне присталице. Друго је питање што политтехнолози тек треба да пораде на имиџу организације. Мораће да се започне од елементарног информисања становника земље о делатности и задацима ОНФ. Последње анкетирање ВИЦОМ је показало да већина руских грађана лоше или уопште нема представу о чему се ради.

Међутим, по мишљењу политиколога Павла Данилина, Народни фронт "за Русију" у буквалном смислу преформатираће политички простор Русије.

- Свима је очигледно да је Путиново бирачко тело много шире него она база коју представља Јединствена Русија. Зато је потребан нови формат који би структурисао, формализовао Путинову већину. И у вези са тим странке као што су Патриоти Русије, Родина и друге природне су за народни фронт. Сада је главни задатак очување суверенитета у сложеном окружењу и уједињавање нације на основу заједничких интереса.

ОНФ тешко да ће бити конкурент Јединствене Русије. Вероватније може да се говори о партнерским односима и узајамној подршци убудуће. Тим пре што је опонент за обе друштвено-политичке снаге исти – колективни Болотни трг. У последње време опозиција је осетно изгубила у очима потенцијалних бирача, мада не треба се опуштати. Предстоје регионални избори. Али најважнија је подршка шефу државе у било ком тренутку делатности од стране најактивнијег дела друштва који није равнодушан према будућности земље. ОНФ треба да је осигура већ као званична организација, која псоедује статут и руководеће органе. То је његов стратешки задатак.

Илија Харламов,