Посланица предсeдника у вези са буџетом

14-06-2013 10:31:59 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је представио буџетски план за период 2014.-16.године. Основни приоритети фискалне политике ће остати исти, као и раније безусловно испуњавање социјалних обавеза. Но, сам пруступ и механизми на путу постизања ових циљева ће се променити.

На самом почетку својег излагања, шеф државе је потврдио да ће курс увећаног давања из буџета за образовање, науку, инфраструктуру, социјалну сферу и стимулисање предузетништва остати на снази. Али, повећавати издвајања, неће се моћи тако лако- светска конјунктура диктира неопходност обевезног повезивања повећавања трошкова са економским растом и буџетским приливима. Један од инструмената је дугорочно планирање.

- Сматрам неопходним да се у наредна три месеца заврши разрада буџетске стратегије за период до 2030.године. И ако, је неопходно, унети измене у дугорочну прогнозу социјално- економксог развоја. У изради ове стратегије морају се узети у обзир могући ризици и означити како ћемо деловати по било ком сценарију, укључујући и лоше прогнозе.

Такође, председник је позвао да се одреде приоритети. Владимир Путин је поручио да се још једном спроведе анализа државних програма и дорадити их на такав начин, како би циљеви били компатибилни са постојећим ресурсима. Например, председник није искључио могућност да ће реализација државног програма наоружавња, чија се вредност процењује на 20 трилиона рубаља, можда бити коригована у смислу рокова. А то што не трпи никакво одлагање, то је реформа пензионог система. Сва неопходна решења и одлуке морају бити донети ове године, подвукао је Путин. Реформа пензионог система мора да узима у обзир, односно размер пензије мора да буде у складу са стажом и платом, а да се накупљени износ чува, подвукао је Путин:

- Дали смо право грђанима да самостално реше где ће улагати 4% износа пензионог осигурања - у дистрибутивни или штедни део пензионог система. Било би, наравно неправедно лишити таквог права оне, који ће у будућем ступати у овакав систем пензионог осигурања. Сматрам да мора постојати такво право. Али, скрећем пажњу, то ће бити могуће тек пошто буде усвојен закон који ће у потпуности омогућити стварање система гарантоване пензионе штедње.

На пензиони систем се полажу посебне наде. Након реформе, пензиони систем би требало не само да растерети буџет, већ и да почне да снабдева економију дугорочним инвестицијама. Зарад ових циљева, улози, тј износи упућиваће се на рачун средстава пензионе штедње и Фонда националног благостања, али са обавезним поштовањем услова отплате и уз оштру контролу. Ради се о стотинама милијарди рубаља.

- Морамо користити допунске механизне стимулисања економксог раста, у том смислу за рачун развоја инфраструктуре, а да се при томе оствари мултипликативни ефекат за сву економију. Обезбедити безусловни повраћај и безбедност средстава. И, наравно, мора постојати један јасан механизам за избор пројеката и обезбеђивање ресурса.

Што се тиче пореске политике, овде је председник ставио тачку- осигуравајући износи који иду, у том смислу и на формирање пензија, не би се смели повећавати:

- Скрећем пажљу: нама је неопходно да очувамо базну тарифу износа осигурања за бизнис на данашњем нивоу. Не би смело да се питање проблема пензионог система решава на рачун повећавања фискалног оптерећења на рачун бизниса, на рачун притиска предузетничких активности и економског раста.

У исто време председник је потврдио да ће луксузна роба и даље подлагати вишим пореским стопама, а да ће трансфер профита из офшор зона и даље бити предмет ограничавања. Али за оне који су спремни да новац који су зарадили у Русији уложе у неки посао овде, предвиђени су механизни који би помогали активностима предузетника. Председник је поручио да ће у наредном периоду на руском Далеком истоку бити омогућене пореске олакшице за инвестиционе пројекте.

Леонид Гурјанов,