По Евроазији у стилу „олдскул“

10-06-2013 10:31:03 | | Глас Русије, фото: предоставлено участниками гонки/ vostok. |


Данас је почела руска етапа међународних трка ретро-аутомобила „Пекинг-Париз“. Учесници су стигли у Алтајску покрајину, где су се сместили у месташцету Аја. Руска посада ове године први пут учествује у престижној трци.

Скоро 4.000 километара је пређено. 100 блиставих аутомобила одмара се на обали Катуње. Сутра им предстоји да пређу пут до Новосибирска где ће учесници имати читав дан одмора. Руски возачи – Евгеније Смирнов и Борис Литикин се посебно радују одморишту. Пре три недеље кренули су својим „москвичем“ у Пекинг из Барнаула и постали једина екипа чија кола су до старта дошла самостално. Тако да су пут од куће до кинеског главног града и назад већ успешно савладали, без обзира на извесне потешкоће, каже координатор релија „Пекинг-Париз“ Сергеј Поспелов.

- 6. јуна нашој посади су у Монголију послати резервни делови које је требало заменити. Момци су назвали телефоном, рекли су да су резервни делови уграђени и да је све у реду.

Евгеније Смирнов и Борис Литкин 12.000 километара маршруте савлађују „москвичем“ произведеним 1979. године. Аутомобил је добио стартни број 61, због тога га возач и сувозач зову „Гагарин“. То је једна од најмлађих посада у трци аутомобила старијих година. Најстарији ауто има екипа из Аустралије: они путују „фордом“ из 1913. године. Руси су засад осми у укупном пласману.

Из Пекинга је кренуло укупно 96 ретких аутомобила. Учесницима из 26 земаља предстоји путовање по Евроазији од 33 дана. Маршрута пролази путевима Кине, Монголије, Русије, Украјине, Словачке, Аустрије и Швајцарске. Црту на финишу учесници треба да пресеку 29. јуна у Француској. Посаде у просеку прелазе по 400 километара дневно. Кварови не плаше такмичаре, јер су учесници у релију прави аутомобилски обожаваоци, каже председник московске филијале Федерације власника аутомобила Русије Сергеј Канајев.

- Ово је смотра ентузијаста који сакупљају аутомобиле. То је и културна манифестација и могућност да се човек заљуби у ретро-аутомобиле. То су људи заљубљени у аутомобиле. Они се друже, окупљају се заједно ради вожње, срећу се у градовима у које долазе учествујући у оваквом релију. То служи јачању покрета аутомобилиста.

Руска етапа трке „Пекинг-Париз“ трајаће 10 дана. Ретро-лепотицама ће на паради људи моћи да се диве у Новосибирску, Омску, Тјумену, Јекатеринбургу, Уфи, Самари, Саратову и Вороњежу. Прва трка ретро-аутомобила одржана је далеке 1907. године, обновљена је тек 90 година касније и од тада се одржава једном у три године.

Јекатерина Иванова,