Валериј Гергијев – Тихону Хреникову

10-06-2013 10:28:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


100. годишњици рођења истакнутог совјетског композитора Тихона Хреникова посвећени су концерти које ће у различитим градовима Русије имати славни диригент Валериј Гергијев. Наступи ће бити одржани у Москви, Петребургу и родном граду композитора Јелецу. Учесници мини-фестивала су солисти и оркестар петербуршког Маријинског театра, као и оркестар Нова Русија и чувени виолиниста Вадим Репин.

Посветом низа наступа Тихону Хреникову Валериј Гергијев пре свега одаје пошту човеку, коме је захвалан за пријатељство и подршку. Они су се упознали 1977. године у Берлину. Онда је 23-годишњи Гергијев сјајно победио на Међународном конкурсу диригената Герберт фон Карајан. Данас се он сећа првог сусрета с Хрениковим.

- Био сам млад, без ентузијазма, без амбиција, али се тако десило да ме је земља послала на конкурс у Западни Берлин. Тихон Николајевич је био у саставу жирија, заступао огромну совјетску мултинационалну музичку културу, те никако се није спремао за сусрет са мном. Јасно је да је он знао за учешће неколико младића из Совјетског Савеза. Почео је конкурс, те смо се упознали и врло брзо спријатељили, мада је он био маестро, а ја студент Лињинградског конзерваторијума. Међутим, наше пријатељство с његове стране је било прожето топљином према мени.

Програм јубиларних концерата представља све жанрове стваралаштва Тихона Хреникова. Ту су и симфонија, и виолински концерт, и оперске арије, и балетске свите, али највише има песама из филмова, захваљујући којима су Хреникова заволели милиони људи. Његове Песму о Москви из филма Пастир Костја, Опраштање из филма У 6 сати увече после рата, Срце ми је узнемирено из филма Верни пријатељи певао је читав Совјетски Савез. Својевремено чувени италијански композитор Нино Рота је рекао: Штета што Тихон Хреников не може да ради на Западу. Холивуд би од њега направио милионера. Захваљујући музици Хреникова 1960-х година снимљен је диван играни филм Хусарска балада. Пред микрофоном је редитељ тог филма Елдар Рјазанов.

- Та је музика била компонована за приредбу Некад давно, коју сам гледао 1944. године. Она је оставила неизбрисиви утисак, умногоме захваљујући музици. Имам утисак да сам одлучио да снимим филм према мотивима те приредбе. Свакако, рекао сам да обавезно мора да буде музика Тихона Хреникова.

Између осталог, о једној песми из Хусарске баладе – Успаванци Светлане француски композитор Жорж Орик је рекао: Да је Хреников компоновао само ову мелодију, његово би име већ заувек било унето у музичке анале.

Тихон Хреников је живео 95 година. У току дужег времена је он предавао на Московском конзерваторијуму, његови ученици су били десетине талентованих музичара. Током више од 40 година он је руководио Савезом композитора Совјетског Савеза. Рад је једино, што одржава живот у човеку, ако он воли свој посао. На свету нема ничег бољег од тога, - казао је Хреников.