Кнез Игор – верзија Љубимова

10-06-2013 10:21:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


8. јуна у историјској згради московског Бољшог театра била је велика гужва. Оперска трупа демонстрира премијеру Кнез Игор – класика руске музике Александра Бородина у поставци доајена позоришне уметности 95-годишњег редитела Јурија Љубимова.

Премијера је била одгођена за 6 месеци у вези са болешћу Љубимова, та чињеница такође подиже ажиотажу. Поред тога, када су почеле пробе, сазнало се да је мајстор буквално преуредио партитуру Бородина, скративши класичну оперу, која је трала 4 сата на 2 и по сата. Главно је, он је укинуо чувене солистичке епизоде и арије! Према сижеу опере, који спада у 12. век, повезан с борбом руских кнезова и најездама номада – он је истакао начине постизања мира, очувања руске земље. Редитељ пројецира ту идеју на све историјске епохе, на све народе и државе. Он каже: Мира су жељни сви. Међутим, увек долази до конфликата, убистава, развија се тероризам. Постоји виша посланица како морамо да се владамо у свету, нажалост, не владамо се тако. Што се тиче муђусобних конфликата у Кнезу Игору, Љубимов додаје:

- Не треба поново ратовати. Кнезови су се толико борили да је с тешком муком остало нешто од земље. Треба се што мање борити. Више се обраћати разуму.

Јуриј Љубимов, сматрају многи музичари, имао је право да поступи са партитуром Бородина тако, како сматра за неопходно. Познато је да је Александар Бородин, познати научник хемичар, читавог живота се цепао између науке и музике, он је компоновао Кнеза Игора 18 година. Међутим, он није стигао да коначно среди партитуру. После његове смрти је то учинио његов пријатељ – композитор Римски-Корсаков. Љубимов предлаже своју верзију, - каже музички руководилац Бољшог театра Василиј Синајски.

- То је веома разумна верзија, рекао бих, у њој је он искористио потребну му музику, док ону, која не одговара његовој својеврсној концепцији, он је укинуо. Сматрам да је опера сређена тако да се човек неће досађивати. Све се одвија веома напето, с великим драмским развојем.

Тим, који је радио на припреми премијере, - између осталих је у њему био један од водећих сценографа Русије Зиновиј Марголин - трудио се да схвати и оваплоти тачно и кратко идеју Љубимова. Зиновиј Марголин прича:

- То није историјска приредба, никако, ни у костимима, ни у декорацији. При томе она није суперсавремена. То је приредба у стилу Јурија Љубимова. Без обзира на године, Љубимов није изгубио јасну и стриктну свест о томе, што чини.

Уметник Марија Данилова је тако описала свој задатак: наћи равнотежу међу историјским костимом и савременим.

- Требало је наћи решење да не би костими били руски историјски, ни савремени, то је сложено, али мислим да је успело.

Диригент Василиј Синајски уочи премијере Кнеза Игора је рекао: Раније сам био веома наклоњен Бородину, сада се односим према њему са великом љубављу.

Ускоро ћемо сазнати шта мисле о верзији Јурија Љубимова главни критичари – слушаоци.