У Москву долазе звезде Формуле-1

07-06-2013 02:54:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Највећи на свету градски ауто спектакл Moscow City Racing биће одржан у главном граду од 20. до 21. јуна. Програм шесте по реду манифестације биће најбогатији у целокупном трајању пројекта. Овога пута Московљанима ће се представити пет најачих тимова Формуле-1, укључујући велике светске звезде.

Moscow City Racing одавно представља празник за све љубитеље ауто спорта. Од 2008. године најпознатији тимови из целог света учествују у тркама поред Кремљовских зидина, у самом центру главног града. Ове године Московљасне ће обрадовати светске звезде ауто трка – првак света за 2007. годину и двоструку вице-шампион света Кими Рајконен, победник Формуле-1 2009. године Џенсон Батон, освајач Гран прија 2008. године Хеики Ковалаинен. За Британца Батон ово ће бити већ четврта посета руској престоници. Као што је више пута говорио сам тркач, он је велики фан ове манифестације и сваки пут је очекује са великим нестрпљењем. Уосталом, за спортисту учешће на Moscow City Racing значи пре свега, велико задовољство, примећује руски тркач Виталиј Петров:

- За нас спортисте, реч је о спектаклу, на који радо долазимо. Током Гран прија, у време одржавања трка, не можемо да се „потписујемо гумама на асфалту“, да машемо руком публици, док правимо кругове. Нажалост, ако то будемо радили, ни бензина неће бити довољно, још ћемо и да се „потписујемо“. Не можемо да ризикујемо. А за нас је то, заиста, врло интересантно, ми волимо да обрадујемо публику.

Број оних који желе да виде уживо легендарне спортисте све је већи сваке године. На спектакл долазе не само фанови аутомобилског спорта, него једноставно и породице са децом. Организатори су то схватили и ове године ће, традиционални садржаји манифестације бити обогаћени едукативним делом. Посебна пажња биће посвећена теми безбедности друмског саобраћаја, рекла је организаторка Moscow City Racing Светлана Коршунова:

- То ће бити лајтмотив целе манифестације, наш главни мото „Вежите се“ биће актуелан ове године. Стално ћемо се њему враћати. На Васиљевском спуску, на Болотном тргу, саградићемо специјалне пунктове, који ће бити посвећени безбедности током вожње.

У оквиру манифестације биће оформљен специјални кутак – Сигурни точак, намењен пре свега, деци. Овде ће они моћи да сазнају нешто више о саобраћајним правилима. Moscow Сity Racing прелази на виши ниво квалитета, наглашава шеф Одељења за медије и рекламе града Москве Владимир Черников:

- Манифестација која се одржава сада и која ће се одржавати, надам се, што је дуже могуће, треба да развије културу вожње, треба да нам отвори очи за то да постоји такав спрот какав је аутомобилизам. Ти спортисти заслужују највише поштовање. То су хероји, који могу да праве чуда на путу.

Moscow City Racing почиње у суботу 20. јула. Сви који желе могу да виде припреме екипа за недељни спектакл на Болотном тргу, као и да добију аутограме омиљених тркача. 21. јула одржаће се трка тимова „Формуле -1“, као и серије трка попут светског првенства - рели WRC, затим рели – маратон Дакар, трке „24 часа Ле Мана“.

Александра Дибижева,