Налазите се на страници > Почетна > Блог > Није лако у Авганистану

Није лако у Авганистану

07-06-2013 01:32:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Како се наводи у званичном саопштењу из седишта НАТО, шефови војног ресора земаља чланица организације утврдили су концепцију будуће мисије, која ће бити размештена у Авганистану, почевши 2015.године, када одатле оду међународне снаге мисије ISAF.

„Коначна подршка“ име је те нове мисије НАТО на Гиндукуше. Током разматрања основних задатака и смерова деловања учествовали су представници 22 државе партнера овог војног блока, а које нису чланице ове организације. Десет је изразило спремност да учествују у будућој мисији. У изјави из седишта цитирају се речи генералносг секретара НАТО Андреса фог Расмусена да нова мисија није наставак деловања претходне ISAF мисијие. Њен главни циљ је обука, консултовање и подршка национлним снага безбедности.

- Током претходих 11 година, ми смо авганистанцима омогућили простор на којем они могу да граде своју будућност, - резимирао је генерални секретар алијансе на састанку у Бриселу.- Ми ћемо их подржавати. Али, у коначном билансу, управо сами авганистанци морају да изаберу сопствену будућност.“ Према речима Расмусена, нова мисија имаће значајно мањи обим. Будући контигент ће бити размештен у Кабулу и на још 4 пункта на северу, западу, истоку и југу земље. Одговорност за безбедност инструктора и консултананта се полаже на снаге НАТО-а.

Недавно је немачки недељни часопис „Der Spiegel“ писао о мрачном расположењу у редовима војника немачког елитног састава специјалних јединица КСК, који су у једном сукобу са локалним преступницима изгубили свог колегу. По мишљењу неких од њих, авганистански полицајци, који су позвали групу немачких специјалаца као испомоћ, заправо су организовали заседу, оставивши их један на један са првокласним одредом побуњеника. Нема доказа за ове тврдње, али сумње остају. Одговорни уредник часописа „Независни војни преглед“ Виктор Литовкин види у овоме, могуће многе тешкоће за будућу мисију која има за циљ обуку авганистанских снага безбедности:

- То је веома тежак задатак и заиста, неће трајати свега годину или две, већ деценијама. Наравно, требало би покушати. И ако је НАТО на себе преузео тако амбициозан задатак, нека изволи и покуша. Али, да ће ова мисија бити потпуно испуњена, у то сумњам. До сада нико није у томе успео. А са друге стране- то је покушај одласка из Авганистана високо подигнуте главе.

Експерт немачког Фонда науке и политике пуковник у пензији Волфганг Рихтер гаји оптимизам и говори за „Глас Русије“:

- Мандат снага ISAF, као такав истиче 2014.године. Не може се предсказати будућност. Али, ако погледамо раније постављене циљеве, онда можемо говорити о успеху. Макар због тога што АлКаида неће имати своје базе у Авганистану. Јер тешко да ће Талибани ризиковати, и дозволити да се међународне снаге опет у пуном обиму врате у ту државу.

Како су објавили медији, Барак Обама је предложио да се следеће године одржи самит НАТО на којем би се резимирао рад и на којем би се објавило „последње поглавље“у историји авганистанског похода Запада. Да ли ће заиста бити последњи?

Олег Севергин,