Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Мистерија Ал Каиде

Мистерија Ал Каиде

07-06-2013 01:12:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ако сте патриота и водите тешку борбу са неким крвавим режимом на муслиманском Истоку, пре или касније ће вам сигурно у помоћ притећи Ал Каида. Чувајте се! Са таквим савезником можете да изгубите све. Ево примера.

Средина деведесетих година прошлог века. У Авганистану су на власти Талибани. Понашају се на свој начин, али осим својих суграђана никога другог не намеравају да дирају. И ево, 1996. године из Судана долази Бин Ладен са својим колегама из Ал Каиде. Ускоро гости доносе домаћинима непријатно изненађење, 7. августа 1998. године организују двоструку експлозију код амбасаде САД у Најробију и Дар ес Саламу. Стотине убијених, хиљаде рањених. Ал Каида је добила сумњиву славу, а Авганистан напад америчких крстарећих ракета. И тако у недоглед. Талибани витешки одбијају да Американцима изруче „терористу број један“, који их је поштено говорећи тако скупо коштао. Осама није тако сентименталан. 11. септембра 2011. године он је масовним нападом на САД осудио земљу, која га је примила и своју организацију на сигурну смрт. Сада сувише гостопримљиви талибани, који су имали поверења морају да почну све из почетка, само после повлачења трупа САД 2014. године.

Пролеће 2009. године. У јужном Јемену сепаратисти почињу активно да се залажу за отцепљење, подвлачећи, да ће користити искључиво мирна средства борбе. У то време чак ни Америка није против поделе те земље. Али, на несрећу, локална организација Ал Каиде хита да помогне сепаратистима. Као и увек, пуцњава и борба са прекршиоцима моралних норми. Заузима неколико градова. Али одмах после ње, те градове гарантовано нападју јуришни авиони и бомбе. Ал Каида је посебни случај и са њом може да се ради све што се жели. Побуњеници у знак освете дижу у ваздух нафтоводе и малобројна индустријска предузећа. Извоз нафте је главни извор прихода земље. До 2013. године нико не говори озбиљно о подели Јемена. Желе да преживе...

Пролеће 2012. године. Мали. Сепаратистички покрет Туарега за отцепљење северног дела, Азавата, има све шансе да добије независност. Централна власт је у колапсу, али и без тога малобројна армија није спремна за борбу. Туарези освајају сва велика насељена места на северу. И ту се појављује локална Ал Каида у земљама иламског Магреба. У почетку она се сукобљава са Туарезима и одузима од њих све освојене територије, а затим прави сасвим чудан корак. Почетком 2013. године коалиција џихадиста почиње самоубилачки поход на главни град ове земље, Бамако. Савршено добро знају да је Француска објавила рат Ал Каиди, да је она одавнио спремна за војну операцију против побуњеника у Малију и да само чека повод. И после шестомесечне војне операције у Малију је убијено око хиљаду џихадиста, а Туарези, на независност која им је била тако близу, могу само да забораве. Нема никаквих подела, у земљу је ушао контингент УН.

И на крају, година 2013. Сирија. Средином маја побуњеници су у граду под опсадом, Кусеиру почели да се жале на драматично смањење испорука оружја због граница. Разлоге, не треба погађати. Дописник Би-Би-Сија у Берјруту Џим Мајр је извештавао да су Катар и друге земље недавно прекинуле испоруку, вероватно, поштујући услов који је поставила Америке да се не дозволи победа групи побуњеника, у којој водећу улогу игра Фронт Ал-Нусра“, повезан са Ал Каидом.

Крајем маја Уједињене нације су радикални исламистички „фронт“ ставиле на листу терористичких организација, и увеле забрану испорука оружја и друге санкције.

А баш тај „фронт“ је био једна од главних група сиријске оружане опозиције, одликовао се борбеном готовошћу и дисциплином. Али у априлу ове године, када се вага у сиријском конфликту закочила у нестабилној равнотежи, лидер „фронта“ Абу Махмуд Голани неочекивано повлачи чудан потез, јавно се заклиње на верност актуелном шефу Ал Каиде Ајману Завахири. Зашто је изабрао управо овај тренутак – није јасно. Али практични резултат је видљив. 5. јуна владине трупе су коначно заузеле Кусеир. Клатно војног успеха померило се на страну војске Башара Асада.

Генерално, постоји у поступццима Ал Каиде извесна чудна мистерија. И човек са уобичајеним расуђивањем није у стању да је докучи.

Ал Каида никада самостално неће моћи да освоји власт у некој земљи, тврде стручњаци. Али зашто онда не дозвољава својим савезницима и истомишљеницима да то учине.

Вадим Ферсович,