Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Свет руског језика

Свет руског језика

06-06-2013 09:44:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Међународни Дан руског језика ће бити обележен 6 јуна широм света Празник се одржава под покровитељством Уједињених нација - руски језик је један од десет најраспрострањенијих у свету и један је од шест радних језика УН. Руски језик, такође, треба да знају сви они који иду у космос, тако да се он може назвати и космичким.

Датум обележавања Међународног дана руског језика није изабран случајно – 6. јуна 1799. у Москви се родио велики руски песник Александар Пушкин. Он се сматра оснивачем модерног руског књижевног језика. Дела великог руског песника, која читају људи свих узраста, вероисповести и националности, преводе се на десетине језика. Данас, руски је матерњи језик за 164 милиона људи широм света. Усто, још 114 милиона га говори као инострани језик. У последњих неколико година, у примени руског језика у међународној комуникацији, дошло је до позитивних помака. То је повезено са новим реалностима, како у политици тако и у економији, објаснио је за "Глас Русије" портпарол горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.

- Разлог томе су велики догађаји - формирање Евроазијске уније, приступање Русије СТО, развоју великих транспортних система на територији Русије, као што су Северно-морски пут, огромни цевоводни системи, железница и морске луке на Далеком истоку. Томе је допринео и нови талас заинтересованости у свету за руску културу: руску класичну књижевност, руску позоришну уметност и музику. Бројне иностране изложбе ремек-дела из Ермитажа и Руског музеја Пушкина, Третјаковске галерије - све то изазива велики интерес код људи широм света. Могућности учења руског језика су у порасту данас. Руска влада и јавне организације много чине у том правцу. Ја бих цитирала велике речи великог руског историчара и писца Николаја Карамзина: "Нека је част и слава нашем језику, који читавим својим богатством тече као горда величанствена река.

Недавно истраживање је показало да 6% људи у Европској унији говори руским језиком, исто онолико колико, на пример, говори шпанским. Данас, руски језик се изучава у 100 земаља. У 79 земаља постоје универзитетски програми, а у 54 - руски језик се учи у школама. Лидери многих земаља у свету говоре руски језик, каже лидер Комунистичке партије Русије Генадиј Зјуганов.

- У различитим периодима, на руским универзитетима је обучено 600.000 академаца из различитих земаља, који су одлично говорили на руском. Данас, председници више десетина држава добро говоре на руском. Међу њима и бивши председник Ђијанг Цемин. Он не само да одлично зна руски језик, него и пева руске песме. Када сам заједно са Владимиром Путином отпутовао у Вијетнам да потпишемо споразум о даљем економском развоју и сарадњи, он је био запањен чињеницом да је од 20 министара који су нас дочекали, 17-добро говорило на руском.

Широм Русије, 6. јуна се традиционално одржавају приредбе, концерти и изложбе посвећене Дану руског језика и Александру Пушкину. Сваке године, на Пушкиновим вечерима у центру Москве, окупља се на стотине поштовалаца лика и дела великог песника. Они читају поезију, говоре о његовом животу. Пушкинови стихови се могу чути на трговима и у музејима. Празник руског језика ће бити интересантан за свакога, посебно младе људе, који ће моћи много да науче о историји руске књижевности, верује потпредседница Савеза књижевника Русије Лариса Баранова-Гонченко.

- Позивамо наше грађане на прославу Дана руског језика. Мислим да је боље једном видети, него више пута чути о томе зашто је Александар Пушкин био захвалан својим савременицима зато што су код њега нашли 5 граматичких грешака, зашто је писац Николај Гогољ рекао да је реч - највиши дар Бога, зашто је песник Александар Твардовски завршио песму са речима: "Ево стихова, где је све јасно - све је на руском.

Данас руски језик обједињава око 150 народа и народности у историјску заједницу - народ Русије. Он постоји већ много векова, као основа духовног јединства наше вишенационалне државе.

Лада Коротун,