Конференција о Сирији «спотакла се» о списак учесника

06-06-2013 09:06:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Припрема међународне конференције о Сирији, која мора да подстакне учеснике дужег конфликта за мировни дијалог, одуговлачи се. То је тужни резултат одржаног 5. јуна у Женеви сусрета представника Русије, САД и УН, који су одговорни за успостављање политичког дијалога међу званичним Дамаском и опозицијом. Током консултација стране су се договориле да ће у јуну бити одржан још један сусрет ради коначног зближавања ставова. То је изјавио заменик шефа руског МИП Генадиј Гатилов.

Главно питање, које су имали учесници сусрета у Женеви било је – састав делегата предстојеће конференције. Ту се крије за сада нерешив проблем. Сиријска опозиције је веома бројна, у њој су заступљене различите групе – умерене и радикалне. Између осталих, и такве, ко говори језиком ултиматума –или оставка председника земље Башара Асада,или наставак војних акција. 5. јула није пошло за руком да се среди то питање. Пре свега кривицом саме опозиције, која се није определила – да ли да учествује у конференцији и у каквом саставу. Још један камен спотицања је – рад у форуму представника Ирана. Москва иступа за, Вашингтон је против. Међутим, према речима Генадија Гатилова, расположења учесника сусрета у Женеви је иначе било конструктивно, мада рок одржавања конференције сада је одгођен у најмању руку за месец дана.

Предстојећи мултилатерални преговори о сиријском проблему су неопходни, они могу да постану неки тунел, који води ка изласку из кризе, сматра председник Института религије и политике Александар Игнатенко.

- Смисао руско-америчке иницијативе, која је добила назив Женева-2, састоји се у томе да би била обустављена борба, да би се прешло у политичке оквире. У њеном оквиру морају да се траже и налазе се политичка решења конфликта. Задатак је да би дијалог почео и у њему учествовали сви реални играчи. У њих спадају не само режим Асада и опозиција, укључујући оружану, већ и спољне снаге: Катар, Саудијска Арабија, Турска, европске државе, Иран, САД и други. Главно је да би на конференцији било усвојено решење да се Сирија очисти од страних екстремиста, који су окупирали ту земљу, пре свега из – из лљ-Каиде.

Вреди да се истакне да Москва не би хтела да види за столом преговора најзлогласније и радикалне опозиционере, умешане у крвавим злочинима. Постоје и такви, о чему сведоче скандалозни видеоснимци на Интернету.О томе је на самите РФ-ЕУ у Јекатеринбургу 4. јуна изјавио председник Владимир Путин.

Копредседник Комитета солидарности с народима Либије и Сирије Олег Фомин је истакао да је дијалог потребан, али при тобожњој заинтересованости спољних играча у свету у Сирији је све много сложеније.

- Крв се и даље лије, сиријски народ страда. Они, који подстичу оружану опозицију – земље Запада и саудијске монархије, – мисле само на своје геополитичке и економске интересе.

Двоструки став Запада и његових источних партнера према Сирији– тобоже за мир, али подржавају једну страну конфликта – Москви очито не одговара. Руско МСП је изјавило да Савет УН за људска права повлашћује опозицију и тиме смета припреми мировне конференције. Недавно је он објавио редовни извештај, у којем је сву кривицу за крвопролће превалио на Дамаск, прећутавши бројне злочине супротне стране. Погрешан је прилаз, где као жртве се третирају радикали, који су учествовали у мучењима, погубљенима, киднаповањима и насиљу .

Додају уље на ватру и изјаве Лондона и Париза о тобоже доказима примене хемијског оружја. С напоменом да је могуће да је крив режим Асада. У пропаганди велику улогу има алузија да тобоже режим Асада трује своје становништво ради очувања власти.

Поред политичких борби око Сирије не јањавају ни борбене активности. Њихова динамика је у прилог законитим властима. Можда ће успехе војних снага утицати на ублаживање става радикалних лидера опозиције, који ће сести за сто преговора без главног услова - оставке Асада.

Илија Харламов,