Локомотиве Европе у Русији

04-06-2013 07:42:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Француска компанија Alstom, њени руски партнери - Трансмашхолдинг (ТМХ) и Руске железнице (РЖД) закључили су споразум за разраду прве у Русији теретне дизел-локомотиве двоструког напајања. Споразум је потписан 30. маја у време VIII Међународног железничког бизнис-форума у Сочију.

То није први пример руско-француске сарадње у сфери железничког саобраћаја. Финије средство кретања је високобрзински воз Алегро, који се од краја 2010. године саобраћа између Петербурга и Хелсинкија, такође је производ компаније за машиноградњу Alstom. Француска композиција успешно ради за реализацију пројекта руске владе ради стварања у земљи националног високобрзинског железничког саобраћаја.

О својствима тог воза прича портпарол компаније Alstom у Русији, Јекатерина Доброгорска:

- То је наше решење, које можемо да представимо за Русију и ЗНД за средње релације. Возови Алегро су способни да имају брзину до 220 км /сат. У принципу њихове испоруке можемо да остваримо у било који регион Русије. Особине тог воза се састоје у томе, што је он способан брже да превози путнике, између осталог на рачун тога, што има јединствени систем нагиба, који му омогућује бржу вожњу при скретању. Предност железничких композиција фирме Alstom се састоји у томе, што могу да раде са две врсте струје - сталне и наизменичне. То омогућује да се знатно скрате време и трошкови.

Француска компанија Alstom се већ доста чврсто утврдила на руском тржишту, наставља Јекатерина Доброгорска. Планирамо заједничку разраду поузданог штедљивог локалног воза, као и решења за метро уз коришћење нових технологија.

Француски Алегро има и другу европску браћу на руским железницама, например, високобрзински воз Сапсан производње Siemens Velaro RUS). Додуше, првобитни планови његове експлоатације у Русији су ревидирани. Руководство РЖД је пре годину дана одлучило - Сапсани се неће производити у Русији, јер је ограничена потреба за њима, зато је у Немачкој купљено још 8 возова уз 8, који већ раде. Међутим, руско-немачки пројекат није затворен - са Сименсом је постигнут договор о производњи возова Desiro, узимајући у обзир руске захтеве. Њихов назив одговара Сапсану - Ласта. Прва вожња с путницима је одржана у јануару 2013. године, од априла Ласте редовно се саобраћају измеђуМоскве и Нижњег Новгорода. Те ће се композиције саобраћати и као аероекспреси у време Универзијаде-2013 у Казању и Олимпијских игара 2014. године у Сочију. До 2018. године 16 Ласти руске производње ће попунити немачки парк од 38 композиција.

Мора да се дода да ће неке резервне делове за производњу Ласти испоручити Кина, иначе РЖД планира да купи 7 брзинских композиција од шпанске фирме Patentes Talgo са системом аутоматске промене ширине пара точкова, онда испада да су руске железнице прави полигон за интернационалну сарадњу.

Ирина Циплакова, Викторија Исајева,