Најутицајнији светски спортски форум СпортАкорд завршио свој рад у Санкт-Петербургу

03-06-2013 10:35:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


СпортАкорд данас уједињује више од 2 хиљаде учесника, то су светски лидери спортске индустрије, представници власти и спортске заједнице, као и више од 100 спортских федерација. Петербург је први руски град, који је прихватио ову ауторитативну спортску конференцију.

Програм конференције је био опширан. Чланови извршног комитета Међународног олимпијског комитета морали су да се определе - који ће још спортови ући у програм Игара. Од 8 претендената су после гласања остали спортско рвање, бејсбол-софтбол и сквош. Међутим, победиће само један од њих. Коначну одлуку ће усвојити седница МОК. Она ће бити одржана у септембру у Буенос-Ајресу.

Рвање, које је стално било у програму олимпијада од античког доба, изгубило је статус олимпијске дисциплине у фебруару. Онда је извршни комитет МОК одлучио да рвање мање одговара захтевима него, например, савремени петобој. Међутим, Међународна федерација спортског рвања се није предала. У њој је дошло до промене руководства – место Рафаела Мартинетија, кога су многи оптуживали за тај догађај, заузео је Ненад Лаловић.

СпортАкорд је посетио и председник РФ. Овај спорт с правом ужива популарност у многим земљама, - истакао је Владимир Путин.

- Знам да ће коначна одлука бити усвојена касније, али сте већ сада одабрали три спорта, међу којима је и рвање. Надам се да ће одлука бити праведна, образложена, те ће допринети учвршћењу и развоју олимпијског покрета, који се базира на традицијама, наслеђеним из античког доба. Рвање је, како знамо, један од основних спортова, традиционалних за Олимпијске игре.

Учесницима конвенције СпортАкорд су представили прве комплете олимпијских и параолимпијских медаља Сочи-2014. Оне ће бити покривене слојем најквалитетнијег злата. Свака медаља ће тежити 500 грама. Производно удружење Адамас ће израдити 1300 комплета медаља. Иначе је био расписан конкурс за разраду скице, у којем су учествовали руски и страни дизајнери. Победили су Руси. Медаље су направљене од различитих материјала, поред неких метала се користи поликарбонат. Један део медаље подсећа на карту Русије са приказом националних орнамената и знаменитости. Владимир Путин је разгледао медаље заједно с преддседником МОК Жаком Рогеом. Руском лидеру су се медаље допале.

- До отварања Олимпијаде је остало само 8 месеци. Олимпијски објекти, читава неопходна инфраструктура се налазе у високом степену спремности. Данас смо - господин председник и ја - погледали будуће медаље учесника Олимпијаде. Оне су базиране на традицијама руске културе. Уверен сам, оне ће се допасти и вама, а главно је, спортистима. Спремни смо да организујемо прави празник 2014 године – празник спорта, достојан његове јединствене мисије да уједињује људе читавог света око заиста правих вредности.

На једној седници конвенције је био обновљен рејтинг Глобални утицај спорта. Положај земаља на том списку је одраз њихове активности у одржавању највећих међународних такмичења. Русија заузима треће место – њен положај од протекле године се није променио. Сачувала је прво место Кина. Велика Британија је морала да уступи своје место Канади, која се попела са 5. на 2. место. Систем пребројавања поена је у рејтингу следећи: део поена земље добијају, чим стекну право за одржавање неког спортског форума. По завршетку форума узима се у обзир ниво организације спортске акције. Дакле, Русија има шансе да буде на челу те ауторитативне класификације.