Налазите се на страници > Почетна > Блог > Турска: трагом Египта?

Турска: трагом Египта?

03-06-2013 10:31:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Истанбулу, Анкари и другим крупним градовима Турске ситуација је и даље напета. Полиција је применила против демонстраната водене топове и сузавицу. После тога је протестни талас обухватио читаву земљу: главни град Анкару, Измир, Бодрум, Коњу, туристичку Антаљу. Демонстрантима су се прикључили опозиционери.

Данас је главна парола – обуставити исламизацију Турске. Премијера Тајипа Ердогана оптужују за религиозни конзерватизам, ауторитарни стил управљања и траже оставку читаве владе. Крајем дана 1. јуна број ухапшених је износио око хиљаду људи. Шеф МУП Муамер Гилер је изјавио да су нереди регистровани у 48 провинција земље. У Анкари су демонстранти каменовали и бацали коктеле Молотов у канцеларију премијера. У свим градовима они покушавају да униште оделења владајуће исламистичке Странке праведности и развоја.

Ширење идеја исламизације ће више антагонизовати световни део Турске, а процес исламизације се одвија не само унутар земље, већ и преко мешања Анкаре у унутрашње послове Сирије, - рекао је у интервјуу Гласу Русије руководилац Центра оријенталних истраживања дипломатске академије МИП РФ Андреј Володин.

- Поред еколошких проблема, поред сиријске кризе, која слаби Турску изнутра, као и курдског проблема у Турској брзо расте незапосленост, нарочито код младих. То ме много подсећа на арапске револуције 2011.-2012. године.

Протестни маршеви и засебна иступања у Истанбулу су трајала читаве ноћи. Трг Таксим у Истанбулу се претворио у слику трга Тахрир – незваничног штаба египатске револуције 2011. године. Многе улице Истанбула су прекривене барикадама. Демонстранти не желе да престану са протестима све док влада не поднесе оставку. Преко социјалних мрежа се шире позиви свим грађанима Турске да се прикључе демонстрантима.

Чак провладина штампа Турске назива реаговање власти на еколошке протесте сувише суровим. Како је написао происламистички енглескојезични лист TODAY’S ZAMAN: проблем парка Гези може да постане последња кап, која ће напунити чашу стрпљења ставновништва, што би водило губитку исламистичке контроле Истанбула – града, којим они управљају током последњих 20 година. Новине либералног каратера тврде да реаговање власти може да кошта каријере новом султану Тајипу Ердогану и водити катастрофалном паду рејтинга његове десничарске Странке праведности и развоја. Ердоган сам је раније био градоначелник Истанбула. Данас је тешко предвидети колико ће трајати нереди.

Није јасно, у којој ће мери политички нереди у Турској утицати на посете руских туриста. Података о неким инцидентима с руским туристима за сада нема.