Председник РАН Фортов: од преживљавања до развоја

02-06-2013 12:40:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Нови председник Руске академије наука је Владимир Фортов. Према резултатима тајног гласања, које је одржано у среду, на општем скупу РАН, он је добио 55% гласова. На нову дужност Фортов ће ступити пошто одлуку потврди председник Русије.

Владимир Фортов ће сменити досадашњег председника РАН Јурија Осипова, који је руководио Академијом од 1991.године. Само гласање и пребројавање гласова, као и свођење закључака је трајало неколико сати. Други круг није био неопходан, јер је Фортова подржало више од половине присутних.

Свој програм је Владимир Фортов изложио колегама још до избора. Како би руски научници могли свој потенцијал у потпуности да искажу, требало би уклонити бирократске баријере. И у првом реду саме научнике ослободити обавезе да се баве пословима, који нису својствени научном раду, говори академик:

- Вратити руској науци динамику, ослободити научнике од несвојствених и непотребних функција- то је један од најважнијих задатака. То ће знатно повисити ефективност нашег рада. Научни Савети такође би требало да буду ослобођени од несвојствених функција. Требало би да се баве у том смислу и распоређивањем ресурса а не само писањем извештаја.

Академији су неопходне реформе, о томе се одавно говори. И Владимир Фортов- управо је тај човек, који може да се бави реформом, сматра Константин Скрјабин- академик, чувени руски стручњак у области молекуларне биологије:

- То је апсолутно човек науке, који ради у Академији још од својих студентских дана. Он има велико искуство, спретан је у организацији, био је и министар и потпредседник. Ми сви говоримо о томе да је Академији неопходна реформа, али нису нам потребни потреси. Мислим да ће приступ академика Фортова овоме процесу помоћи.

Време које је прошло од 1991.године, сви једносгласно називају епохом преживљавања. Академија је могла себе да спасе од распада, могла је да спасе структуру. Сада се мора изаћи из периода стагнације, уверен је Фортов. Данашњи задатак је да се Академија и реално постави као инструмент развоја државе.

Андреј Смирнов,