«КИНОТАВР» конзултује оне, који се баве демонстрирањем филмова

01-06-2013 06:05:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ове године главни руски фестивал нових филмских производа Кинотавр обећава да ће изненадити филмовима, у којима лични ауторски поглед не противречи интересима гледалаца. Фестивал ће почети као и увек 2. јуна у црноморском граду Сочију. Основни програм садржи 12 филмова.

Кинотавр често оптужују за пристрасност према сложеним ауторским филмовима. Широка публика то одбије. Услед тога неки демонстратори филмова чак скидају са плаката информације о победи неког филма у конкурсу Кинотавра. Уствари је то апсурд! Данашњи, 24. Кинотавр обећава да ће одговарати универзалном гледалачком интересу. Према речима председника фестивала Александра Родњанског, при селекцији филмова узима се у обзир не само њихов уметнички ниво, већ и тржишни потенцијал.

- У вези са тиме, што је главна стимуланса развоја руске филмске уметности огорчена борба за руског гледаоца, Кинотавр се окреће оној филмској уметности, која претендује на пажњу гледалаца, и то чини то у свим могућим, приступачним и разумљивим сферама.

Ове године - први пут! - на Кинотавру ће радити посебан жири демонстратора. Он ће изнети мишљење поводом приказаних филмова. Међу њима, како тврди програмски директор фестивала Ситора Алијева, има много дубоко личных филмова, са различитим преживљавањима, између осталих, еротским. Например, деби Алексеја Чупова и Наташе Меркулове Интимна места.

- То је лудо храбри покушај снимања провокативног филма. Изгледа да је он успео. То је прича о становницима велеграда, људима, који различито третирају сопствену слободу, слободу односа са супротним сполом. Допало ми се што су аутори заронили у ту пучину без страха, нису ставили себи никакве унутрашње забране и ограничења.

О личним преживљавањима причају филмови Иван син Амира редитеља Максима Панфилова, као и Небеске жене ливадских Маријаца Алексеја Федорченка и Диалози Ирине Волкове. Филм Мајор, који је снимио редитељ Јуриј Биков, сасвим је другачији. Овај филм је недавно био приказан у програму Недеља критике на фестивалу у Кану и добио веома добре критике. Он је посвећен борби између савести и благостања. Филм Географ глобус пропио Александра Велединског, према мишлењу Алијеве, достојан је да се такмичи с чувеним совјетским филмом Романа Балајана Летови у сну и јави. То је прича о обичним данима младог учитеља у унутрашњости Русије. Фактички, то је прича о сваком од нас, оштра, мудра. Главну улогу тумачи популарни глумац Константин Хабенски.

Кинотавр је познат по томе, што отвара свету нова имена руских редитеља. Тако је било, например, с Андрејем Стемпковским, Михаилом Сегалом. Први је дебитовао пре три године са филмом Супротно кретање, који се касније успешно демонстрирао на фестивалима у Канади, Француској, Португалији. Данас Стемпковски представља у конкурсу Кинотавра нови детективски филм Разносач. Михаил Сегал је брилирао у Сочију са филмом Приче, после тога је добио за њега награде у Монтреалу, Дублину, Лондону… Има много дебитаната и у данашњем конкурсу. 9. јуна ћемо сазнати ко је доживео успех.