Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Овде се не пуши

Овде се не пуши

01-06-2013 06:00:24 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Русији од 1. јуна ступа на снагу антидувански закон. Цигарет-пауза у канцеларијама, високим школама, медицинским установама, на железничким станицама од сада је забрањена. Иначе, за сада неће новчано кажњавати оне, који крше закон: законодавци нису стигли да унесу неопходне промене у административни законик. Мишљења грађана о закону су се поделила. Једни га подржавају, други сматрају бескорисним, трећи говоре о кршењу њихових права.

Без обзира на све покушаје одучити грађане Русије од те шкодљиве навике: упозоравање о раку плућа, реченица Пушење убија великим словима на паклу цигарета, ни пропаганда здравог начина живота скоро се нису одразили на статистикама. Према подацима Роспотребнадзора, у земљи пуши 30% жена и 65% мушкараца. Русија заузима седмо место у свету по броју цигарета, које се годишње пуше.

Од 1. јуна има знатно мање места, где се може пушити. Не сме се пушити на степеницама стамбених зграда, у канцеларијама, на игралиштима, плажама, на стадионима, у позориштима, у зградама железничких станица и аеродрома, у болницама и универзитетима. Што више, чак ни на улици, ако се пушач не удали на растојање више од 15 метара од аутобуских станица или вестибила метроа. Иначе, велико је питање - како ће се у пракси одбројавати ти метри, каже генерални директор једне од крупних домаћих компанија Андреј Борткевич.

- Реч је о томе да се читава руска историја базира на принципу: строгост закона се компензира необавезношћу његовог испуњавања. Можете ли рећи: јесам ли удаљен од метроа 15 или 16 метара? Неће ваљда полицајац рулетом мерити растојање? Док он мери, ја ћу направити пар корака у страну.

Тим пре, што новчане казне за прекршаје за сада неће наплаћивати. Претпоставља се да ће оне износити од хиљаду до хиљаду и по рубаља. То је само претпоставка. Посланици још нису усвојили неопходне амандмане за Административни законик. Током извесног времена ће бити могуће да се пуши у забрањеним за пушење местима без финансијских последица. Иначе је рад парламента изазвао критику од стране неких пушача.

- Вероватно наша Дума нема шта да ради - она се бави не тим проблемима, којима би требало да се бави. Ја сам пушила, пушићу и даље: на послу, тамо где се сме, код куће ми нико не може да забрани да пушим. Међутим, нису сви расположени тако радикално. Многи, чак страствени пушачи, подржавају антидувански закон. Додуше, не у данашњем облику.Треба предвидети, као у Европи, специјална места за пушење, која се вентилирају: тамо може да се пуши када зажелиш, јер је данас немогуће бити у кафани, у позоришту, на концерту, где све смрди на дуван, после тога смрди и одећа.

Већ од 2014. године таква забрана ће обухватити и пушење у кафанама, ресторанима, хотелима, на пијацама, у возовима и на путничким бродовима. То значи да љубитељи дувана имају мало времена и још мање места да би се напушили до миле воље. Од идуће године ће пушење у земљи постати некомфорно. Дакле, сада је право време да се одустане од цигарета. Како је казао Марк Твен: Нема ништа лакше него да се одустане од пушења. Ја сам то чинио хиљаду пута!.