Место где живи бајка

01-06-2013 05:38:09 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/nouspique/cc-by-nc-sa 3.0/ |


На јави је као у бајци. Данас у Кироској области започеле су Светске бајковите игре. Кикиморе, кућни духови и остала чудовишта, окупили су се, како се каже, „да виде света“. Главни јунаци фестивала су наравно деца. Играма са јунацима из бајке она су просто одушевљена.

- Ја сам од баке побегао и од деке побегао. Испоставило се да пошто свима познати лик руске бајке Колобог (сабрат америчког човечуљка-медењака и енглеског Џонија-крофнице) напустио очински дом, уопште га није појела лисица, већ да се докотрљао до прага Светских бајковитих игара. На фестивалу он има своје посебно место – Колобко-боулинг, који је недалеко од позоришта Мачка Мурзика.

Ових дана јунаци из бајке организују за децу конкурсе и радионице. Међу учесницима игара има много страних гостију, истиче један од организатора фестивала Олга Лобостова.

- Долази наш добар пријатељ из Бугарске Лукави Петар, то је лик попут Насрадина Хоџе који увек налази излаз из тешких ситуација. Из Италије долазе Арлекин и Доктор Боланцоне. Из Холандије Рајнерд Лист и чаробница, из Немачке Баксман и Ана фон Бизмарк. Сваки лик наступа на гадским сценама, тачниј ехероји из бајке долазе и заиста раде.

У ствари, оно што је за једне забава, за друге је тежак посао. Програм је богат: посета динопарка и палеонтолошког музеја, фолклорни наступи, свечане поворке, дечија дискотека, празнични ватромет. И наравно биће одфржане добротворне акције, каже начелник одељења за развој туризма одељења за културу Кировске области Ирина Тетерина.

- Наши бајковити јунаци учествоваће у специјалној акцији Добро срце бајки. У току ове акције посетиће дечије социјалне установе, домове дечијег стварлаштва, састаће се са децом из школа, из породица са много деце, из сиромашних породица, са децом из дечијих домова. За њих ће бити одржани разни конкурси, биће им додељене награде и поклони.

Данас је први, неформални дан фестивала. Свечана церемонија отварања ће бити одржана у суботу. У њој ће учествовати хиљаду и по ликова избајки. Између осталог и домаћица фестивала – Кикимора Вјатска. Светске бајковите игре се одржавају по други пут. И постају све популарније. Место за њихово одржавање је непромењено – то је Кировска област. Између осталог, у датом случају коректније је назвати овај регион Царством иза седам гора.

Ана Хрустаљева,