Музичка колекција Јурија Темирканова

01-06-2013 05:21:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Посвета великим музичарима из прошлости, сусрети са живим легендама и упознавање са онима чија ће се слава тек догодити у будућности - ово је сценарио овогодишњег међународног фестивала „Музичка колекција“, који се већ осми пут одржава у Санкт Петербургу од 29. маја до 5. јула.

Традиционално време за фестивал је почетак лета, период белих ноћи: најактивнији туристички период у северној престоници Русије.

Сам фестивал се одржава на иницијативу диригента Јурија Темирканова. Заједно са филхармонијским оркестром, Темирканов ће два пута наступити. Он ће извести, на пример, оркестарску свиту француског композитора Мориса Равела:

- Ово дело се ретко изводи, јер је ова музика толико фина, да публика често не схвата и не прихвата још ову музику. Она поражава својом рафинираношћу...

Сваке године „Музичка колекција“ подразумева и концерт у част петербуршког композитора Евгенија Мравинског, на дан његовог рођендана 4.јуна. Скоро 50 година он је био на челу оркестра Петербуршке филхармоније и донео јој је светску славу.

Велики број иностраних музичара ће учествовати ове године на фестивалу Темирканова: заједно са маестром, овог пута ће наступити француска пијанисткиња Елен Гримо, шпанска виолинисткиња Летисија Морено. Представник Петербуршке филхармоније Ирина Родионова овај избор коментарише за „Глас Русије“:

- Ако је рецимо Гримо, заиста, позната већ у целом свету, онда је Морено млада виолинисткиња који ће Темирканов први пут представити петербуршкој публици. И то је принципијална позиција маестра- сваки пут бива представљан неко од младих музичара.

Али „Музичка колекција“- то су и премијере. Две су биле на отварању фестивала: песме америчког композитора 20.века Чарлса Ајвза и његовог данашњег руског колеге Виктора Кисина.

Олга Бугрова,