Криза у Европи помогла Русији да постане конкурентнија

01-06-2013 04:04:58 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Одмах за шест позиција – с 48. Русија се у рејтингу конкурентности највећих економија попела на 42. место. Овакав је резултат истраживања швајцарске пословне школе IMD. Скок говори о запаженој позитивној тенденцији, истичу стручњаци и говоре о потреби да се она одржи и у будуће. Рејтинг IMD укључује четири групе параметара: стање економије, квалитет инфраструктуре, државну регулативу и ефикасност бизниса.

Лидере, као и прошле године, представља тројка: САД, Швајцарска и Хонгконг. На последњем месту је Венецуела. Русија се нашла између Летоније и Перуа, престигавши притом Италију, Шпанију и колегу из БРИКС – Бразил. Позиције Русије су побољшане захваљујући добрим макроекономским показатељима (између осталог, смањењу инфлације и стабилном девизном курсу), стабилности државних финансија и ниској незапослености. Такође је утицао ниво образовања и квалификације запослених. О предностима руске економије говори директор Департмана за стратешке анализе компаније ФБК Игор Николајев:

- Кад се има у виду показатељ као што је државни дуг који се рачуна у односу на БДП, Русија овде безусловно заузима једну од водећих позиција. Друге европске земље су нагло пале по овом показатељу. Дакле, њихове позиције се погоршавају. Русија је имала и још увек има добар показатељ запослености. Стопа незапослености је ниска. По овом показатељу Русија се с 27. места попела на 13.

У Русији незапосленост износи пет и по процената – то је испод просечног показатеља земаља-учесница рејтинга. А да не говоримо о проблематичним државама Европске уније – Шпанији, Италији и Португалији, где незапосленост омладине варира од 35% до 53%.

Посматрачи истичу да премештање за шест позиција није велики помак. У историји свог учествовања у рејтингу IMD Русија је заузимала више позиције – 2004. године се попела на 41. место. Ипак, како истиче аналитичар аналитичке агенције „Инвесткафе“ Андреј Шенк, у овом случају је важна динамика:

- Овде није важно само место, овде је важан тренд, а он је засад позитиван. То је добро. То може допринети дотоку капитала, приливу директних инвестиција, приливу инвестиција у наше тржиште фондова, али је спорно питање колико инвеститори данас имају поверења у овакве рејтинге. Треба гледати на основу ефекта који ћемо вероватно видети крајем године.

На списку најперспективнијих економија у развоју нашли су се Кина, која је заузела 21. место, као и Малезија и Тајланд. Добре шансе за побољшање конкурентности економије, по мишљењу Андреја Шенка, имају земље БРИКС. Што се тиче Русије, већина стручњака се слаже у мишљењу да је важно да политика руске власти помогне у очувању запаженог позитивног тренда.

Влад Гринкјевич,