Горан Паскаљевић – о Петербургу, Фестивалу балканског филма и о србској кинематографији

01-06-2013 10:46:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Горан Паскаљевић учествује на међународном фестивалу Филм балканских земаља, који се одржава у Санкт-Петербургу.

Режисер не крије своју радост због тога што се нашао у граду на Неви.

- Ово је један од градова које највише волим на свету. Има разлог зато што сам ја васпитаван на руској култури, а скоро сва класична руска култура је овде. И за мене је то врло узбудљиво да дођем у СанктПетербург. Осећам се као међу пријатељима. Јуче је био стварно лепи пријем код публике. И то није било формално. Људи су одали своје срце. И врло је узбудљиво зато што је то кино Аврора, односно кино Пикадили, које ове године слави сто година постојања, у коме је био лично и Макс Линдер. Кад сам ушао у салу и схватио да се у њој сто година приказују филмови, то је невероватан осећај. Заиста фантастичан. Све је било у великој сали где је заиста остала стаљинска атмосфера. И зато ја волим да дођем овде. Имам осећај да сам се вратио у неку историју.

После пројекције филма био је организован сусрет режисера са студентима и новинарима. Питања су била разна. Окупљени су се занимали не само за филм, већ и за ситуацију око филмске диструбиције у Србији. Горан Паскаљевић је признао да је морао да разочара публику.

- Била су питања да ли ће филм бити на телевизији. Ја кажем да телевевизија све то избацује због рекламе. Али то је једина могућност да види публика која је жељна нечег другог, а не само оно што сви гледамо, ове америчке филмове.

Слушали сте интервју са србским режисером Гораном Паскаљевићем. Останите са нама.

Григориј Соколов,