Прва истраживачка нафтна бушотина у Републици Србској

31-05-2013 10:43:52 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Предузеће "Јадран-Нафтагас", заједничко предузеће Нафтне индустрије Србије и руске компаније "НефтегазИнКор" данас су свечано отвориле прву истражну бушотину у Републици Србској, код Обудовца у општини Шамац, која је дио стратешког пројекта истраживања нафте у Републици Србској.

Веру у успех стратешког истраживања нафте на овим просторима изразио је и генерални директор НИС-а, господин Кирил Кравченко, који је најавио да ће се сви резултати истраживања знати почетком идуће године.

"Почетак бушења истражне бушотине у Обудовцу не значи аутоматски и проналажење нафте, с обзиром да је према међународној пракси истраживања нафте и гаса, проценат успешности истраживања око 30 одсто, а неуспех је увек око 70 одсто", изјавио је овом приликом генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.

Кравченко је такође додао: "Прва бушотина ће бити 2800, друга 3500 метара и крајем децембра, почетком јануара добићемо укупне детаље и податке да би планирали следећу фазу инвестиције."

"Ова инвестиција има огроман значај за привреду Републике Српске, то значи додатни новац у буџет Српске и додатно запошљавање 500 радника, истакао је министар индустрије", енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић Ковачевић.

На основу плана геолошко-истражних радова за територију Републике Српске, до сада је урађено поновно тумачење старих сеизмичких података, као и деконзервација и испитивање две старе бушотине. Истраживања су показала да на овим подручјима постоји потенцијал за проналазак нафте и гаса. Томе су допринела и нова сеизмичка испитивања на релацији Нови Град – Дoбoј од 210 km, затим на истражном простору Семберијe (516 km), као и на истражном простору Посавине (310 km), на потезу од Бања Луке до Зворника (303 km) и Мајевице (100 km).

Заменик генералног директора за спољне везе „Зарубежњефта“ Александар Вороњин је истакао: "Као што сам већ рекао ми сво предвидели значајне инвестиције за овај пројекат и полазимо од тога да ће наши планови бити реализовани. Буџет Републике Српске ће добити значајна средства у облику пореза".

Приликом истраживањa нафте и гаса на територији Републике Српске, коришћене су основне методе: 2D и 3D сеизмичка испитивања. Циљ ових испитивања јесте детаљно сагледавање геолошке грађе подручја и дефинисање геолошког модела, односно издвајање најперспективније локације за будућа детаљна истраживања нафте и гаса.

Обрада и интерпретација до сада снимљених сеизмичких података урађенe су у Научно-технолошком центру НИС Нафтагас. Захваљујући њиховој сарадњи са стручњацима из руских нафтних компанија,,Гаспром њефт’’ и,,Зарубежњефт’’, дефинисане су локације за бушење првих истражних бушотина на територији Републике Српске.

У досадашња нафтна истраживања у Републици Србској уложено је 13 милиона долара, а ове године планирано је улагање још 19,5 милиона долара.

Планирана инвестиција за истраживање нафте и гаса до краја 2014. године је 40,7 милиона долара, а за фазу експлоатације 188,3 милиона долара, уколико се докажу резерве нафте.

Према резултатима до сада спроведених истраживања, процене су да у Републици Србској има приближно око 50 милиона тона сирове нафте, а те процене се темеље на подацима старим више деценија.

Прошле године су спроведена испитивања на територијама петнаест општина Републике Српске.

Пројекат истраживања и експлоатације нафте и гаса званично је започео у РС још септембра 2011. године када је потписан концесиони уговор са руским партнерима на период од 28 година (три године за истраживања и 25 година за експлоатацију).

Тим уговором је предвиђена инвестиција око 176,4 милиона евра и отварање око 500 нових радних мјеста у процесу експлоатације нафте и гаса.

Свечаном отварању су присуствовали генерални директор НИС-а Кирил Кравченко, заменик генералног директора Зарубежњефта, мајке компаније НефтегазИнКора Александр Јуревич Вороњин и високи званичници из Владе и председник Републике Српске.

Вања Савићевић,