ЕУ мора на генералну поправку

31-05-2013 10:29:17 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


На годишњем скупу Немачко-Белгијско-Луксембуршке привредне коморе у представништву у Бриселу, комесар ЕУ за енергетику, представник Немачке Гинтер Етингер је дао своју оцену која се тиче садашњег стања у ЕУ.

Заправо, није било неких посебних момената, ако говоримо о самој тематици говора еврокомесара, осим ако не поменемо тон који, можемо окарактерисати, као, једном речју- драматичан. У најмању руку, оно што провејава кроз речи и саопштење комесара је да ЕУ мора под хитно на детаљан ремонт. По речима Гинтера Етингера, посебну опасност изазива чињеница да многи, ситуацију у Европи још увек гледају кроз розе наочаре и мисле да је све у реду. У Бриселу, резимирао је комесар, „ још увек нису ни свесни колико је заправо лоша ситуација“.

Карактеришући стање у појединим државама чланицама ЕУ, Етингер је, ако верујемо писањима немачког часописа БИЛД, био не превише политички коректан. Па је тако Румунију, Бугарску и Италију фактички назвао „несавладивим“. У Британији, додаје, под палицом премијера Кемерона, цвета евроскептицизам. А он, узгред, буја и у другим државама.

Етингер се дотакао и „водеће снаге“ Европе- Немачке. Она, изјавио је Етингер, достигла је највиши степен своје економске орбите и доспела је до тачке, одакле нема куда. Све је то лажна представа- и висина минималног дохотка и ниво социјалне сигурности, као и жељена квота присуства жена на руководећим местима у фирмама. Господин Етингер каже да се Европа бави давањем лекција остатку света како би се правилно требало живети, уместо да сама решава своје проблеме.

Коментари на неуобичајено јетки извештај комесара, били су разни. Званична представница Европске комисије Пиа Аренкилде Хансен, сматра да је он као политичар изнео своју тачку гледишта и да на то има право. Немачка канцеларка Ангела Меркел, према наводима из штампе, изјавила је само, да није упозната са изјавом Етингера.

„Глас Русије“ питао је стручњаке за њихов суд. Говори експерт за питања Источне Европе немачког фонда Бертелсмана, господин Корнелиус Охман:

- Са изјавом господина Етингера, можемо и не морамо да се сложимо. Но, у сваком случају, јасно је да његову оцену дели већина становника ЕУ. То не значи да је ЕУ осуђена на пропаст. Налазимо се у стању дубоке кризе. Стање је озбиљно. Истина, имамо искуство, како се из оваквих ситуација излази.

Узгред, према истраживањима јавног мнења, број позитивно настројених становника ЕУ се смањио током године са 60 на 45 посто. Није ли то повод да се замисле?

Олег Севергин,