Обнова оружја преко модернизације производње

30-05-2013 11:31:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Отварање нових погона Концерна ПВО Алмаз-Антеј омогућиће да се наредних година нагло повећа ефикасност производње система ПВО и ПРО у Русији. Модернизација производних капацитета у споју са смањењем трошкова осигураће предузећима концерна не само могућност да производе усавршену продукцију војне намене, већ и да се активизирају на тржишту цивилне продукције.

Нова фабрика за нове системе

Концерн ПВО Алмаз-Антеј несумњиво је један од лидера домаће одбрамбене индустрије и његов инвестициони програм привлачи сталну пажњу. Одлука о изградњи нових фабрика у Кирову и Нижњем Новгороду, као и о формирању Северозападног регионалног центра у Санкт-Петербургу који спаја капацитете неколико предузећа, била је донета због потребе да се модернизују производни капацитети концерна за производњу оружја нове генерације. Обнова производних капацитета заједно са усавршавањем схема управљања, логистиком и осталим процесима подршке пружиће могућност концерну не само да увећа обим и брзину производње нове технике, већ и да смањи њену цену. Посебно се то тиче северозападног регионалног центра на чијој територији ће бити пет предузећа концерна.

На територију ОАО ГОЗ Обуховска фабрика на обали Неве прећи ће ОАО Руски институт радионавигације и времена (РИРВ), ОАО Оредена Рада Црвене заставе Савезни руски научно- истраживачки институт радиоапаратуре (ВНИИРА), ОАО Инжињерски биро специјалне машиноградње (КБСМ) и ОАО Фабрика радиотехничке опреме (ЗРТО). Реализација пројекта ће омогућити да се увећају обими производње и реализације специјалне и цивилне продукције, која се производи на територији Санкт-Петербурга у оквиру државне одбрамбене наруџбине и војно-техничке сарадње.

Тренутно је у јеку процес модернизације самог ОАО ГОЗ, осим тога већ је прешла на нову локацију основна производња фабрике радиотехничке апаратуре. Завршетак радова планиран је до 2015. године.

Пут од 150 година

Државна Обуховска фабрика, која је управо обележила своју 150-годишњицу, остаје један од главних испоручилаца домаћег наоружања и војне технике. Почев од производње поморске артиљерије, данас фабрика прави лансирне уређаје ракетних комплекса за ПВО, ратну морнарицу и раткетне трупе стратешке намене, како за оружане снаге Русије, тако и за извоз. Осим војне продукције, фабрика производи и неке видове цивилне технике, између осталог опрему за нуклеарне реакторе, бушилице, космонаутику.

Данас с у ГОЗ поизводе лансирни уређаји за најновије противавионско-ракетне системе С.400, који се овде монтирају на тегљаче који долазе из Брјанска и Минска; универзалне лансирне уређаје за најновије подморнице пројекта 885, који су и стању да искроисте читаву номенклатуру крстарећих ракета комплекса Калибар и Оникс; лансирне уређаје ЗРК Редут за бродове нове генерације- корвете и фрегате и низ других видова наоружања.

Компетенција нагомилана приликом освајања ових видова технике заједно са модернизацијом производње на рачун изградње савремених погона, монтаже најновије домаће и стране опреме и смањења трошкова, омогућава фабрици да рачуна не само на тржиште наоружања. Обновљени погони војне индустрије, између осталог и ГОЗ, могу да постану лидерима цивилне машиноградње. У данашњим економским условима то може да осигура много већи приход него производња наоружања и војне технике. За ГОЗ перспективе могу да буду на тржишту грађевинске и монтажне опреме, делова за енергетску опремну и сличне нише које су данас скоро потпуно дате страним произвођачима.

Ипак сада је главни задатак реалзација програма наоружања. До 2020. године ратно ваздухопловство РФ треба да добије 56 дивизиона С-400 и 10 дивизиона перспективног система С-500. 6 дивизиона С-400 већ је испоручено у трупе и производња се постепено захухтава. У Обуховској фабрици се активно ради на новим лансирним уређајима и радиолокационим станицама. Како и када ће кренути серијска производња С-500, сазнаћемо ускоро.

Илија Крамник,