Златни витез сада у Хабаровску

30-05-2013 11:06:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


За моралне идеале, за уздизање човекове душе – под таквом девизом више од 20 година одржава се филмски фестивал Златни витез. Ове године фестивал протиче од 22. до 31. маја у Хабаровску, он је приређен поводом 75-годишњице формирања региона и 155-годишњице Хабаровска. У оквиру филмског фоума ће бити приказано преко 150 конкурсних и ванконкурсних радова: уметничких, документарних, анимационих, студентских (дебитантских) и дечијих филмова.

Међу учесницима су представници 30 земаља, међу којима су Немачка, Португалија, Француска, Србија, Кина, и наравно Русија. У оквиру форума одржавају се округли столови, радионице и стваралачки сусрети истакнутих мајстора екрана са публиком. У интервјуу за Глас Русије директор филмских програма и филмски критичар Олга Курганова је говорила о томе по чему ће се Златни визет ове године разликовати од претходних фестивала.

- Ове године покушали смо мало да променимо наше пројекције. Као прво додали смо више играних филмова, зато жири у ванредним условима мора да гледа по 4 филма дневно. Такође смо додали студентске и дебитантске филмове. Учествују филмови домаћина, тако да се ове године код нас фестивал краткометражног документарног филма завршава пројекцијом филмова Хабаровског студија. То је филм Неустрашиви Вињуков Владимира Васиљенка и Тврђава на Тихом океану Алберта Самојлова.

У дебитанским и студентским филмовима у једном програму окупљени су филмови из Белорусије, Ирана, Србије, Румуније, Пољске, наставља Олга Курганова.

- Биће приказан дугометражни дебитантски бугарски филм Вера, љубав и виски о томе како млада девојка Бугарска која планира да се уда у Америци долази код бабе и неочекивано среће своју прву љубав. Даље су на програму краткометражни филмови. Треба проучити ову публику говори о томе како се совјетска влада односила према религиозним посленицма. Надвладаће љубав зо говори о томе како су Грузини посећивали Свету гору. Обични епископ говори углавном о религији. Дају се и дугометражни филмови, на пример И читав живот вреди – о животу емиграната.

Између осталог фестивал у Хабаровску започео је пројекцијом филма истакнутог србског режисера Горана Паскаљевића Кад свиће. То је прича о животу обичних људи у савременој Србији.

Златни витез трајаће до 31. маја.


Олга Журављова,