У Санкт-Петербургу дочекују балканске филмове

30-05-2013 09:03:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Фестивал балканског филма отворен јеу Санкт-Петербругу, у биоскопу Аурора. За пет дана публика може да види 9 филмова из Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније, Бугарске, Грчке и Албаније.

Међу учесницима су доајени филмске уметности као што су србски режисер Горан Паскаљевић и хрватски Арсен Антон Остојић. У оквиру фестивала предвиђени су и разговори са публиком после пројекција.

Тематика филмова представљених у програму је различита. На пример, у филму Жена која је изабрала своје сузе дешава се породични конфликт – у једном селу син се убија, оставивши неутешну мајку, а у другом девојку оставља дечко, плашећи се претњи њеног оца. У хрватском филму Халимин пут одражена је психолошка драма: жена покушава да препозна остатке свог усвојеног сина који је погинуо за време рата у Босни. Филм је награђен многим наградама на разним филмским фестивалима.

Како истичу организатори Фестивала балканског филма, програм је карактеристичан по томе што максимално тачно одражава ситуацију у балканским земљама. И зато публика може не само да упозна живот јунака филмова, већ и да схвати како данас живе на Балкану.