Играчи, разбијте огледала!

30-05-2013 10:56:55 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Московска публика први пут ће видети представе израелске балетске трупе Батшев Данс Компани под руководством кореографа Охада Нарина. Представе ће протећи у оквиру једног од највећих фестивала у Европи, Међународног позиришног фестивала Чехов. У свету ове играче називају брилијантима модерн-денса. Сада њихово искуство могу да оцене и становници Русије.

У Москви Израелци ће приказати две представе – Deca Dance и Sadeh21. Обе поставке немају јасан сиже. Deca Dance на пример фрагменти су кореографске слике Охада Нарина формиране у разним годинама – 9 сцена, 9 емоцијланих стања и 17 младих играча... Дисинанса у музичкој пратњи и балетане као да удара струја. Консонанса – и они постају меки као пластелин.

Охад Нарин је признати мајстор савременог плеса. Његов стваралачки кредо је следећи: у плесу је најважније осећати. Недовољно је само владати техником. Форма, стил плеса, наравно, треба да постоје, али игра је пре свега осећање. Зато израелски играчи пробају не онако како је уобичајено на часовима класичног балета: они тренирају у салама без огледала. Огледала су добра само за зубаре и фризере, шали се Охад Нарин.

- Желим да убедим све играче и кореографе: разбијте огледала! Избегавајте их. Идеја пробе пред огледалом је наслеђена и треба признати да је то лоша идеја. Мада игра у великој мери зависи од форме, најважније није како она изгледа, већ које емоције изазива.

Охад Нарин је направио посебан језик покрета – у свету га називају „гага“. Кореограф сматра да је овај језик незамењив онда када се од уметника захтевају гипкост, брзина, изражајност. И још страст и уобразиља, додаје Охад Нарин.

- Само вештина није довољна. Потребна је страст и огромна љубав према игри. Али добра вештина и занесеност такође нису довољни. Морате да будете у стању да искористите сву моћ уобразиље. Када играч има одличну вештину, страст према игри и добру уобразиљу, тада тачно знам да може да постане добар уметник.

Директор фестивала Чехова Валериј Шадрин је уверен да ће се представе израелске балетске трупе Батшев Данс Компани допасти руској публици.

- За нас је врло важно да покажемо најзанимљивије појаве у уметности које нашој публици нису познате. Обично се дешава тако: игра се прва представа, реакција публике је добра. Од такве реакције све више публике долази на то уметничко дело и затим се појављују његов поштоваоци. Сигуран сам да ће у Москви бити много људи који ће постати поштоваоци овог одличног колектива и Охада Нарина тим пре.

У Москви поставке Охада Нарина се играју читаве недеље – од 27. маја до 2. јуна. После тога трупа креће на гостовања по руским градовима.

Јекатерина Иванова,