Варшава-Перм: Москва, и даље читав свет

30-05-2013 08:50:22 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руском царицом клавира називају у Пољској младу, упечатљиву, талентовану пијанисткињу Јулијану Авдејеву, која је 2010. године освојила прво место на престижном Међународном Шопеновом конкурсу. То је био нечувени успех! Тада јој је честитао лично председник Пољске Бронислав Комаровски...

Овај конкурс 2010. годне био је улазница у нови живот? – овим питањем новинар Гласа Русије започео је интервју за Јулијаном, ухвативши је за време кратког предаха између турнеја.

- Несумњиво, он је био један од најузбудљивијих догађаја у мом животу, признала је пијанисткиња. Победа на Шопеновом конкурсу у Варшави отворила је сасвим нове перспективе, преда мном су се отворила врата предивних концертних сала света, појавила се могућност да свирам са величанственим оркестрима и диригентима из разних земаља Европе, Азије, Америке, на југу Африке. Сада дајем много концерата и путујем, о чему сам увек сањала.

Занимљиво ми је да откривам нове слојеве и стилове светске музике, да свирам дела композитора разних епоха. Јер Бах, Скарлати, Лист, Брамс, Шопен, Скрјабин, одразили су свој сопствени поглед на околни свет, изразили његову суштини свако на свој начин, а ја са задовољством покушавам да продрем у дубине њихове филофозије, мени то никада неће досадити! Зар може да се исцрпе океан светске музике? Не, наравно, он је бескрајан као и космос...

Јулијана, сада летите из Немачке у Рф, како бисте у Перму 29. маја наступили на Међународном фестивалу уметности Ђагиљев. По мени, то је био необичан човек, Сергеј Ђагиљев! Он није компоновао музику, није играо балет, није правио декор и костиме за разне представе! А управо за његово име везује се невиђени пробој руске уметности у Европу. О чему се ту по вама ради?

- Несумњиво, Ђагиљев је јединствена фигура с краја 19. и почетка 20. века – одговара Јулијана Авдејева. Он је поседовао неку посебну харизму, привлачио је талентоване уметнике балета, композиторе, сликаре, поставио им смеле, нове естетичке задатке. И захваљујући њиховим заједничким напорима дешавало се чудо: рађале су се легендарне представе Руских сезона у Европи, а касније и у Америци.

Управо Ђагиљев је открио свету таленте тада још сасвим младих композитора Сергеја Прокофјева и Игора Стравинског. Већ само то би било довољно да Ђагиљев уђе у историју светске уметности!

- Између осталог у Перму на фестивалу уметности Сергеја Ђагиљева ћу свирати између осталог дела Прокофјева, чијом се музиком сада посебно бавим: она је тако парадоксална, саракстична, са оштрим критичким, а истовремено простодушно-веселим погледом на живот, приметила је Јулијана Авдејева. Између осталог занимање за музику Прокофјева није ни мало охладило мој жар према Фредерику Шопену, он је увек са мном.

А сада до сусрета у Москви, 11. јуна, на мом концерту у Великој сали Московског конзерваторијума.

Ирина Чајко,