Мајаковски и Панков – о љубави и смрти

30-05-2013 10:30:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски режисер, аутор студија SounDrama Владимир Панков сални је учесник московског Међународног позоришног фестивала Чехов. Сваке године он приказује нове поставке. Овог пута у оквиру 11. Фестивала Чехова Панков је први пут представио у руској престоници Синдром Орфеја.

На сцени је опера, балет, кабаре, џез, танго, савремени експресионистички плес, маске... И наравно стихови! Стихови исткнутог совјетског песника Владимира Мајаковског. Стихови из поеме о љубави Флаута-кичма говоре се на руском и француском. У представи учествују швајцарци, Французи, Руси, а сама поставка је направљена у швајцарском Позоришту Види-Лозан. У основи сижеа је делимично драма чувеног француског писца Жана Коктоа Орфеј и Еуридика, делимично нијансе из биографије Мајаковског. Сам режисер Панков о тим преплитањима каже.

- Спојена су два аутора. Ја бих чак рекао два супротна, противречна аутора. Жан Кокто и Владимир Мајаковски. На том експерименту две драматургије појављује се трећа – мит самог Орфеја. И још четврта драматургија – опера, музика, плес.

Идеја да се направи нешто слично припада Ренеу гонзалесу, човеку који је руководио Театром Види-Лозан 22 године.

Аутори представе Синдром Орфеја посвећују свој ради сећању на Ренеа Гонзалеса који је умро прошле године. Такође сећању на Коктоа, Мајаковског. По мишљењу режисера Владимира Панкова ове књижевнике и старогрчког Орфеја спаја тема неразумне страсти у стваралашву и љубави. Између осталог садржај представе се не исцрпљује љубавном тематиком. У поствци постоји врло очигледан подтекст: песника муче не само преживљавања због вељене, већ и сални убоди револуционарне совјетске власти која му диктира правила игре. Нису узалуд на сцени током читаве представе декори који представљају московски маузолеј, зидине Кремља. Публику прво то чуди, али одмах почиње да размотава клупко сопствених асоцијација. Говори гледалац Олег Бонаренко.

- Представа у којој је помешана љубав и политика... Маузолеј који су коначно склонили са Црвеног трга, али су га окачили о небо. Мајаковски који пуца на Бога кроз маузолеј... Устрептали Кокто. Представа је асоцијативна. Из тих асоцијација се може извући било шта – читав свет, читава васиона.

После московске премијере, Синдром Орфеја такође ће бити приказан у Самари и Јекатеринбургу.

Рита Болотска,