Туђман званично проглашен ратним злочинцем

30-05-2013 10:00:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Хашки трибунал за ратне злочине на подручју бивше Југославије јуче је донео пресуду у којој је осудио шест хрватских лидера из Босне и Херцеговине на укупно 111 година затвора за злочине које су извршили над тамошњим муслиманима и другим нехрватским становништвом.

Међутим, оно по чему се посебно издваја ова пресуда Хашког суда, то је чињеница да се у њој констатује да је први председник самосталне Републике Хрватске Фрањо Туђман - био ратни злочинац. Сасвим конкретно, у хашкој пресуди се каже да је Туђман стајао на челу удруженог злочиначког подухвата, односно да га је он осмислио.

У пресуди суда се такође наводи да је циљ тог удруженог злочиначког подухвата било етничко чишћење Херцег-Босне и њено припајање суседној држави, да би се напослетку створила Велика Хрватска. Оптужница их је теретила за прогон на политичкој, верској и расној основи, убиства, силовања, депортације, нечовечно поступање, противправно затварање, нехумана дела, уништавање и одузимање имовине, безобзирно разарање насеља и културних и верских објеката, принудни рад и противправно терорисање цивила, а у пресуди је потвђено да се притом није радило тек о усамљеним инцидентима одређених појединаца, већ управо о заједничком плану ког је осмислио Туђман, заједно са својим тадашњим министром одбране Шушком, као и начелником генералштаба Бобетком.

Након ове пресуде поставља се питање – ако су нижерангирани извршиоци овако тешких недела осуђени на вишедеценијске казне затвора, колика би тек казна по мишљењу Хашког трибунала очекивала самог Фрању Туђмана, који је јуче проглашен предводником и идејним творцем тог истог удруженог злочиначког подухвата?

Штавише, оправдано се поставља питање какве ће то имати последице по статус Туђмановог лика и дела у савременој Републици Хрватској, с обзиром да после ове хашке одлуке испада да сада у Хрватској на стотине главних улица и тргова носе називе по доказаном ратном злочинцу који је осмислио етничко чишћење и координисао разне друге злочине. А такође, поставља се питање – да ли ће Европској унији имало засметати да за месец дана нова чланица Уније постане земља у којој постоје бројни споменици човеку ког је Хашки трибунал управо означио као идејног творца ратних злочина и етничког чишћења, јер мора се признати да ни ратни злочини, а ни етничко чишћење не припадају прокламованим европским вредностима. А само у последње време у Хрватској су свечано подигнута два таква споменика - један у Сплиту средином овог месеца, а други споменик Туђману се свечано открива управо данас у Осијеку, на централном градском тргу, у организацији градских власти.

Међутим, иако је суд у Хагу у својој пресуди дао јасну оцену и практички идентификовао цели државни врх као удружене ратне злочинце, мало је вероватно да ће то изазвати било какву буру у канцеларијама бриселске администрације или било какву значајнију промену њихове реторике.

Уосталом, зашто би се истрчавали са новим тумачењем историјских догађаја, када им је мудрије сачекати другостепену одлуку суда за неколико година, а тада ће можда сви поменути осуђеници бити ослобођени сваке оптужбе за разне злочине, с обзиром да је Хашки трибунал познат управо по таквим нелогичним пресудама. Довољно је да се присетимо како је недавно Хашки суд прво осудио хрватске генерале, а затим их је у другостепеном поступку у потпуности ослободио сваке кривње.

Па ипак, све док не буде донесена и другостепена, правоснажна одлука, остаје на снази актуелна пресуда Хашког трибунала, којом је први председник Хрватске Фрањо Туђман, заједно са другим виоким саучесницима - званично проглашен за ратног злочинца.

Ратко Паић,