Русија се укључује у кинески пројекат

29-05-2013 12:52:42 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Компанија Shanghai Aircraft Manufacturing Co. Ltd која се налази у саставу кинеске корпорације комерцијалне авионске индустрије COMAC предложила је руском монополисти у производњи титанијума ВСМПО-Ависма да учествује у пројекту будућег кинеског широкотрупног авиона. Како могу да се оцене перспективе овог пројекта?

Раније је ВСНПО-Ависма већ склапао са СОМАС споразм о учешћу у пројекту ускотрупног кинеског авиона С919 који се сада реализује. За њега се испоручују легуре титанијума од којих се даље праве делови трупа. Уговор је био склопљен у јулу 2012. године на рок до 2021. године. Овим испорукама се ограничава руско учешће у пројекту С919, који реализује СОМАС углавном у сарадњи са западним компанијама.

Сам пројекат широкотрупног авиона такође је предмет преговора између руске уједињене авиокорпорације и СОМАС. 2011. године за време посете Кини Владимуир Путин који је тада био на дужности премијера, изјавио је да су стране сагласне да размотре могућност заједничке производње авиона.

Током 2012. године радила је мешовита руско-кинеска радна група која је покушала да одреди сврсиходност пројекта. Очигледно да је пројекат проглашен сврсисходним, пошто у дцембру 2012. године руски потпредседник владе Дмитриј Рогозин изјавио је да је пројекат реално стартовао.

Претпоставља се да ће капацитет авиона износити преко 300 места, он ће бити прилагођен особеностима путничког саобраћаја између великих градова Источне Кине. Ради ефикасног рада авиону ће бити потребно да има релативно мали максимални домет лета и велики капацитет.

Ичигледно да ће руски стручњаци учествовати у пројектовању авиона, мада њихово учешће у испорукама агрефата и компоненти за њега је још под знаком питања. СОМАС у својим пројектима као што су С919 и АRЈ 21 придржава се глобалне стратегије у тражењу испоручилаца. Украјинска компанија Антонов је учествовала у пројектовању АRЈ21, одговарајући за конструкцију крила, али никаве наруџбине за испоруке поводом пројекта украјиснке компаније нису добиле.

Практично сви важни агрегати и системи С919 праве се у водећим америчким и западноевропским фирмама. Сами кинески произвођачи који се налазе у саставу кинеске авиокорпорације AVIC прво ће проиводити само делове трупа и неке агрегате по западним лиценцама.

У случају широкотрупног авиона учешће у пројектовању даје руским произвођачима ваздухопловне технике нове могућности. Позив ВСНПО-Ависма да учествује у пројекту потврђује да је он ступио у фазу практичне реализације и тражења испоручилаца.

За руску цивилну ваздухопловну иднустрију укључивање у велики међународни пројекат биће важан импулс за развој. Мада је авион Ил-96 који се тренутно производи у Русији застарео и не може да буде узор за руско-кинеску летелицу, искуство нагомилано приликом његовог пројектовања и производње биће несумњиво корисно. Пројекат може да има и одбрамбени значај: на бази претходног совјетског широкотрупног авиона Ил-86 прављени су ваздушни командни пунктови, постоје специјалне модификације Ил-96. За специјалне задатке слични путнички авиони боље одговарају него војно-транспортни Ил-76 или Y-20. Они поседују већу дужину лета и боље услове за смештање специјалне опреме.

За сада се не зна да ли ће Русија бити стратешки партнер приликом производње кинеског широкотрупног авиона, или само један од извођача радова. У сваком случају, Русија је заинтересована за максимално учешће у датом пројекту.

Василиј Кашин,