Искре у контактној мрежи Европе

29-05-2013 11:12:25 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Француска, Немачка у будућност Европе – тако је назвао свој говор министар иностраних послова Немачке Гидо Вестервеле. Он је наступио са њим у Паризу на форуму у организацији француског листа Монд. Како је саопштио еворпски Интернет-портал EurActiv, у иступању на форуму немачки министар је покушао да исправи лажни лик Немачке успостављен у последње време где се она види као европски диктатор који приморава партнере из ЕУ да неопозиво прате непопуларни курс строге штедње.

У вези са тим Интернет-портал EurActiv подсетио је на пројекат Манифеста за Европу који су представили недавно у Паризу француски социјалисти на челу са Франсоом Оландом. Поменути пројекат, како су рекли неки коментатори, постао је фактички објава рата економском курсу који спроводи кабинет Ангеле Меркел. Последња је тамо била названа несаломивом егоистикњом која је ступила у случајну алијансу са британским премијером Дејвидом Камероном – присталицом курса тачеризма.

И мада су оштре изјаве на рачун шефа немачког кабинета биле касније уклоњене из нацрта Манифеста, оне нису могле да остану непримећене. Занична реакција из Берлина није уследила. Али испољавање такве реакције, по мишљењу коментатора, може да буде иступање Гида Вестервелеа на форуму о будућности Европе у Паризу. У њему је шеф немачке дипломатије пропустио заобилазне дипломатске формуле.

Бескрајним карикатурама и митовима које шире једни о другима суседи са обе стране Рајне – изјавио је у Паризу Вестервеле – морамо да супротставимо чврсту и упорну вољу ка једниству. Конкретно он је навео три мита која је покушао да развеје у свом говору. Први се састоји у томе да Немачка извлачи из кризе корист и зато не тежи да допринесе њеном превладавању. Према другом, економски напредак у земљи се достиже на рачун сиромашења дела немачког становништва. Трећи се састоји у тврђењу да је курс строге штедње постао за Немачку догма, са којом она никако не жели да се растане. проблеми напретка економије повлаче се у други план. Сва ова тврђења шеф немачке дипломатије је отворено назвао лажним и неоснованим.

Предрасуде се рађају на нивоу свакодневног живота, сматра шеф одељења за земље и регионе Европског института Владислав Белов.

- Реално Немачка је онај члан ЕУ који је сада у најбољем економском положају и труди се да сачува принципе једниства зоне евра. А они се по мени сасвим праведно заснивају на буџетско-финансијској дисциплини, каже Белов. Нико у ЕУ не брани тако оштро овај став. Зато се формира лик извесног хегемона или диктатора. Такав лик се формира на нивоу сваконевног живота и шири се у медијима.

У сваком случају, искричавост у европским контактима, сматра Белов, може да искомпликује усвајање јединствених одлука о формирању економског и валутног савеза. Између осталог, време за усаглашавање ставова пред одлучујући самит још постоји.

Олег Севергин,