Москва обележава Дан словенске писмености и културе

27-05-2013 12:32:44 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Литургија у Успенском сабору Московског Кремља, литија по улицама града, молебен испред соменика светој браћи Ћирилу и Методију, оснивачима словенске писмености... Увече на стотине празничних манифестација и главни догађај: концерт на Црвеном тргу престонице. Свечаности су преводили поглавари Руске и Јерусалимске цркве – патријарси Кирил и Теофил Трећи.

То што се актуални празник одвија уприсуству и уз подршку патријарха једне од најстаријих хришћанских цркава света, Јерусалимске, посебан је знак, уверен је патријарх Кирил.

- Сваки пут када прослављамо Дан светог Ћирила и Методија, сећамо се извора наше вере и наше балгочестивости. Зато нам је посебно драго данашње присуство живих носилаца духовне традиције Византије, представника источних патријаршија према којима се односимо са великим поштовањем и љубављу. Са својим покрштавањем од православне Византије Русија је добила нови поглед на свет, у којем је посебно место увек заузимала Света земља. А са распростирањем богослужбених текстова наши преци су усвајали трепетни однос према светом Сиону – мајци цркава и Божјем дому.

Дан словенке писмености и културе обележава се у Русији од почетка 90-их година. Прво су центар свечаности били најразличитији градови земље, а од 2010. године главне манифестације се дешавају у престоници. За ове године успостављена је посебна традиција – обавезна свечана литургија и литија од тврђаве Кремља до споменика светом Ћирилу и Методију. Ове године су биле две литије: једна од Успенског сабора Кремља, друга од Богојављенске цркве. Река ходочасника се спојила на Васиљевском спуску, испред Покровског сабора, познатијег као храм Василија Блаженог. Хиљаде верника, радосно расположење и живописне боје ускршње радости, ускршње одоре свештенства на многе су оставиле снажан утисак. Јелена Васиљевна недавно се укључила у црквени живот. Актуални празник за њу је још једна потврда исправног избора животног пута.

- Осећам у души лиовање. Без Ћирила и Методија ми ништа не бисмо знали, не би било никакве писмености, нас вероватно не би било. Ова година за мене је сложена. Мислила сам да се моја душа успавала. Али када сам на Ускрс дошла у цркву, поново сам осетила радост и ликовање. Осећам да сам се приближила Богу и да прихватам све празнике са захвалношћу.

Како би се придружила литији, Лариса је устала много пре зоре. Врло се плашила да ће да се успава, зато је решила да дође испред цркве раније. За мене је било врло важно да прођем у литији у част светог Ћирила и Методија, каже жена.

- То је дан уједињења словенских народа. Врло бих хтела да се православље распротире не само код словенских народа, већ по читавом свету. Врло желим да захваљујући том празнику људи постану бољи и чистији, да јачају своју веру.

Главна кулминација и завршни догађај празника је концерт на Црвеном тргу. Ове године он се дешава први пут. Три десетине чувених хорских колектива, најмање три хиљаде људи, извешће не само духовну музику, већ и народне и популарне песме. Свако је могао да се придружи извођачима. Текстови су преношени на великом екрану.

Милена Фаустова,