Вонг Кар-Ваи: Добро познајем Русију

27-05-2013 02:19:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Чувени хонгконгшки режисер Вонг Кар-Ваи допутовао је у Москву како би представио свој нови филм Велики мајстор. У овом филму први пут му је пошло за руком да споји артхаус и комерцијalу.

Русија је једна од првих земаља у коју је Вонг Кар-Ваи лично довезао свој филм. Режисер сматра овај моменат врло важним.

- Између Русије и Кине увек су биле неке паралеле, оне и сада постоје. Мени се чини да је руској публици занимљиво да сазна нешто ново о Кини, о историји развоја моје земље у последњих сто година.

Када је било објављено да је Вонг Кар-Ваи направио филм о борилачким вештинама, зналци његовог стваралаштва били су у недоумици: откуд то да се човек који је снимио тако префињене филмове о осећањима као што је Љубавно расположње или 2046 одлучио за блокбастер? После пројекције више нема питања: Велики мајстор, као и сви филмови Вонг Кар-Ваија, снажан је по љубави и смислу живота. Једноставно у основи сижеа су чињенице реалне биографије великог мајстора кинеских борилачких вештина Ипа Мана. Ево како филм представља сам режисер:

- То је филм о кунг-фуу. Али не само о њему. Он је о временима и људима који поседују достојанство, снагу духа. ако се говори о главним јунацима, то је прича о успеху. Они се сасају у време потпуног благостања, имају све. Али затим се ситуација мења и лишавају се практично свега. Губе све осим снаге воље. И то је најважније, ради тога сам испричао ову причу.

У филмским круговима Вонг Кар-Ваи је познат као велики интелектуалац, познавалац књижевности и сликарства. У Москви на конференцији за штампу посвећеној презентацији филма, она је потврдио ову репутацију, саопштивши да је још у младости прочитао доста руске класике, између осталог дела Чехова и Пушкина. Испоставило се да још пре посете Русији, од којих се прва десила пре дсесет година, режисер је стекао представу о нашој земљи по сликама великих руских уметника и делима култног совјетског фотографа Родченка. А првом персоном светске кинематографије Кар-Ваи сматра совјетског режисера Ејзеншајна.

- Недавно сам дискутовао са колегама ко је највећи у кинематографији. Дошли смо до закључка – Сергеј Ејзенштајн! Управо он је означио почетак свега. А ми остали треба да идемо утабаним путем и да радимо оно што можемо да радимо.

Вонг Кар-Ваи може много. Филм Велики мајстор још једном то потврђује. Филм почиње да се приказује у Русији од 30. маја.

Рита Болотска,