Маријински театар пали Звезде белих ноћи

27-05-2013 03:32:59 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Петербуршки Маријински театар на челу са Валеријем Гергијевом поново је позвао љубитеље музике на Међународни фестивал уметности Звезде белих ноћи. Први пту његови концерти и представе се одвијају на три платформе: на историјској сцени, у Концертној сали позоришта и на недавно отвореној Новој сцени – Маријински-2.

Звезде белих ноћи су заблистале у Северној престоници по 21. пут. Као и увек главни учесници фестивала су солисти и оркестар Маријинског плус представници светске музичке елите, саопштио је уметнички руководилац позоришта, прослављени диригент Валериј Гергијев.

- Током два месеца на обалама Неве одвија се велики фестивал светског значаја где се главна достигнућа Маријинског театра у концентрисаној форми приказују за љубитеље опере, балета и симфонијске музике Петербурга и многобројних гостију града. По правилу, то нам доноси велики успех.

У време белих ноћи у Санкт-Петербургу заиста хитају љубитељи музике не само из читаве Русије, већ и из иностранства. Није случајно што се овај музички маратон налази међу десет најбољих фестивала света. Али маестро Гергијев се никада не зауставља на достигнутом. Он наставља да осваја нове територије: и у директном и у метафоричном смислу. То је као прво нова сцена, Маријински театар-2, отворена пре три недеље. А као друго, премијере. Управо на Новој сцени фестивал ће отворити премијерана поставка опере Сирена. Ремек-дело руског класика Алескандра Даргомижског у којем је у своје време блистао генијални Шаљапин, није се давало у Маријинском театру дуже од 70 година. Нову верзију опере је направио млади оперски редитељ Русије Василиј Бархатов, познат по својим у сценском погледу сложеним експерименталним представама.

Овде ће бити одржана још једна премијера – оперета Левак истакнутог руског композитора Родиона Шчедрина. У њеној основи је чувена прича руског класика Николаја Лескова о томе како је самоуки мајстор потковао челичну буву. Сматра се да је у том хероју одражена суштина руског карактера. Родион Шчедрин је објаснио зашто се обратио управо том делу.

- Сматрам да је то сасвим генијално дело, то је легенда. И за оперу жанр легенде је врло одговарајући. Тим пре што је Лесков по мени онај руски писац који је писао не само о свом времену, већ је загледао далеко испред.

На новој сцени први пут ће бити изведена гигантска театрологија Рихарда Вагнера Прстен Нибелунга – пре десет година њена поставка у Маријинском театру на језику оригинала била је догађај од светског значаја. На фестивалу Звезде белих ноћи њеном пројекцијом обележавају 200-годишњицу рођења немачког композитора.

Са још једним јубилејем везана је балетска премијера. Пре сто година Париз је први пут видео балет Игора Стравинског Свето пролеће у поставци Вацлава Нижинског. И на сцени Маријинског театра да је се реконструкција легендарне поставке. Остварила ју је амерички кореограф Милисент Ходсон. Изненађење за љубитеље балета читавог света биће директни пренос Лабудовог језера Петра Чајковског у формату 3Д. Она ће бити приказана у више него хиљаду биоскопа у 50 земаља.

На концертном програму фестивала је ништа мање упечатљиво сазвежђе: аустријски пијаниста Рудолф Бухбиндер, грчи виолиниста Леонидос Кавакос, руски пијаниста Данил Трифонов – тријумфатор последњег конкурса Чајковског у Москви. На фестивал ће доћи и водећи оркестри света. Међу њима Лондонски симфонијски, којим руководи маестро Гергијев.

Јелена Андрусенко,