Руски уметници деветнаестог и двадесетог века поново у Москви

27-05-2013 02:00:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Москви jе 25. мајаодржана још једна аукција Руског аукцијског дома. Пажњи колекционара биће предочени радови истакнутих уметника деветнаестог и двадесетог века – Константина Маковског, Василија Поленова, Кузме Петрова Водкина, Константина Сомова, Бориса Кустодијева.

Уочи аукције у Моксви је отворена изложба, на којој се може проценити колекција ремек дела. Треба рећи да оних несумњивих ремек дела, вредних да заузму место у салама Третјаковске галерије или Руског музеја, за ову аукцију није било могуће прикупити. Али то је пре свега правило руског тржишта антиквитета, трговци не говоре први пут да је вредне радове чувених уметника све теже наћи..

Међутим сада су у Гостијном двору излoжена платна, која апсолутно могу бити бисери приватних колекција. Једним од најинтересантнијих радова аукцијске куће стручњаци сматрају портрет „Бољарска кћи“ Константина Маковског. Формално она представља припремну скицу за један од најзначајнијих историјско-жанровских радова Маковског, слику „Мињин, на тргу Нижњег Новгорода позива народ да да милостињу“. Али стучњак одељења антиквитета и уметничких предмета Руске аукцијске куће Александар Галајев сматра да је реч о независном уметничком делу.

- С једне стране то је припремни рад за велико монументално платно које се налази у Уметничком музеју Нижњег Новгорода. С друге стране овде нема никакве вежбе, уметник је градећи портрет у потпуности испољио своје умеће. Око 15 година слика се налазила у приватној колекцији у Санкт Петербургу. После дугих преговора, успели смо да убедимо власника да је изложи на аукцији.

Велико интересовање влада и за рад „Међу учитељима“ Василија Поленова, настао у последњој четвртини 19. века. Поленов је 1892. године почео да ради на монументалном платну са истим називом, слици која се налази данас у збирци Третјаковске галерије. По мишљењу Галајева,

- Реч је о раду Поленова, који иам нешто од вежбе, етиде. Овде уметник разрађује композицију, распоред фигура, оне су схематично дате, а он је већ знао како ће изгледати на великом платну, које је изложено у Третјаковској галерији. У том раду Поленов проучава, разрађује осветљењe простора, у коме се налази Исус међу учитељима.

Поштоваоце уметности прве четвртине двадесетог века свакако интересује графика „Комесар“ Кузме Петрова Водкина, чији се радови врло ретко налазе на отвореним аукцијама. Ова слика припада серији, посвећеној људима револуционарне Русије, која заузима посебно место у његовом стваралаштву.

Још један неприкосновени врхунски предмет предстојеће аукције је „Равни торзо“ Александра Архипенка, једног од родоначелника кубизма у скулптури. Стваралаштво овог уметника познатије је у Европи и Америци, где је уметник провео већи део живота. Изложена скулптура изливена је шездесетих година по моделу, насталом у такозваном париском периоду, од 1908. до 1921. године. У то време Архипенко је био у пријатељским односима са Паблом Пикасом, Амадеом Модиљанијем и другим изузетним уметницима са почетка двадесетог века.

Армен Апресјан,