Златни Витез стигао на Далеки Исток

27-05-2013 02:51:03 | | Глас Русије, фото: www.zolotoyvityaz.ru/ vostok.rs |


Први пут за 20 година свог постојања Међународни филмски форум Златни Витез основао се на Далеком Истоку. Фестивал је стартовао 22. маја у великом индустријском и културном центру Хабаровска. Међу учесницима су представници 30 земаља, између осталог Немачке, Португалије, Француске, Грузије, Кине и, наравно, Русије.

Златни Витез је посебан форум. Нема сваки фестивал на застави речи „моралност“ и „духовност“, а за Златни Витез то је обавезна девиза. И филмови се на конкурс примају одговарајући, прожети духом хуманизма и вере у човека. Недостатка у претендентима нема, тврди незамењиви председник фестсивала, чувени руски глумац и филмски режисер Николај Бурљајев. Ове године у разним програмима – основном, документарном, дечијем, анимационом, дебитантском- биће приказано више од 200 филмова.

- Хвала Богу, држимо позиције, за нас се праве филмови специјално за Златни Витез. Како су ми говориле колеге Београдске филмске академије: Радићемо не за Кан, не за Оскара, већ за Златни Витез.

Између осталог фестивал у Хабаровску је отворен управо србским филмом истакнутог режисера Горана Паскаљевића Кад свиће. То је прича о животу обичних људи у савременој Србији. Савременом тренутку је окренута обично већина филмова Златног Витеза. Ипак ове године на програму је много историјских филмова. На пример, Затишје чувеног немачког режисера Филкера Шлондорфа о стрељању затвореника концентрационог логора за време Другог светског рата у Француској. Меч руског режисера Андреја Маљукова о легендарном мечу смрти, одржаном 1942. године у окупираном Кијеву, када су совјетски фудбалери победили фудбалски тим Вермахта. Још у даљу историју публику преноси филм Лисабонске тајне Португалца Раула Руиса – он говори о моралу португалских племића у 19. веку.

Осим тога, као и увек, на програму је много филмова религиозне, православне тематике, али то не одређује главни садржај форума. Човекољубље и високи морал – то је оно што одликује све без изузетка филмове које смо одабрали. И није важно чији је то филм – пољски, кинески, ирански – рекла је у интервјуу за Глас Русије програмски директор Златног Витеза Олга Курганова.

- Укључила сам у програм документарни ирански филм који се назива Благослов. О националном иранском хлебу. У ирану се сматра да је хлеб благослов. У филму се говори оје традиције постоје у разним регионима Ирана, о томе како пеку хлеб, и о томе како се према њему односе. Раније је он био заиста благословен, а сада је однос према њему занемаривачки, чак у Ирану.

Фестивалску публику чека сусрет са различитим филмовима – паметним, добрим, а понекад суровим, жестоким. Али ова суровост није ради адреналина, она је увек оправдана, тврди Олга Курганова.

- Неки наши филмови су ми чак врло тешки. Они наводе на размишљање, саучешће, страдање. Али ти излазиш лака срца. Чак ако плачеш, наступа моменат катарзе...

Фестивал Златни Витез трајаће до 30. маја.

Рита Болотска,