Руска гостовања македонског оркестра

27-05-2013 02:24:54 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/anjči/cc-by/ vostok.rs |


Данас вам представљамо господина Рамадана Шукрија, руководиоца македонског гудачког оркестра Скопље, који се нашао у Русији на иницијативу Македонског културног центра у Москви и учествовао у фестивалу словенске музике у овкиру прославе Дана словенске писмености и културе.

Рамадан Шукри је рекао неколико речи о сом оркестру формираном 2001. године.

- Наш оркестар доста сарађује са Београдом. Сви солисти Београдске опере су гостовали са нашим оркестром. Исто тако и са Бугарском, из Софијске опере и из Пловдивске опере, па и из Сарајевске. Ми не гајимо једну врсту музике. Мигајимо све оне, од најмањих до најсадржајнијих композиција написаних за оригиналан састав и, разуме се, обрађене, стилизоване, транскрипција. Доста са нашим ансамблом ми смо у Португалу, у Шпанији, у Белгији, у Немачкој, у Аустрији. Тако су и код нас почели да долазе на наше фестивале, Скопско лето, Охридско лето. Једна срећа околност, што ја се радујем, да то што млада публика долази на наше кобцерте јер зна, што вреди а што не вреди. И то није само Скопље. Сви градови у Македонији има културних центара који раде ревносно и имају доста успеха не само са оркестрима, а и са хоровима, са фолклорним ансамблима. Сви они који су у вези класичне музике, фолклора и забавне музике, имају један напредак који из године у годину иде напред. Морам да кажем да тру ипак Македонска филхармонија је врхунац у нашој уметности. Тамо се изводе највећа дела уметности: симфоније, оперска дела свих аутора целог света. Тако да сваки оркестар може да наступи у било коме жанру. Музика је музика. Она не посеђује границе. Она је широко поље које обједињује све народе.

Наступу оркестра у Русији Рамадан Шукри поклања посебан значај.

- Први пут наступамо у Русији поготово што је најважније у Москви. То није ипак тако једноставно. Руска публика зна да цени шта вреди а шта не вреди. Ја сам надојен руском музиком, ја њу осећам. Разуме се мени је и наша балканска музика, и србска, и македонска, и бугарска. Свака музика за себе значи и представља богатство своје државе. Међутим сматрам да су руски аутори су то чиме човек може бити одушевљен са овим великим деловима као што су написали велики композитори.

Ипак, руски љубитељи музике пружили су младим музичарима заиста радостан пријем. Из сале су се чули узвици „Браво!“. Наступ оркестра су оценили и познати руски музички критичари. Да ли сте задовољни пријемом вашег колектива у Москви?

- Ономе што смо показали на концерту ви сте сведок како је публика реаговала. И то је показало да оркестар ипак није случајан, што је међу најбољима на европској сцени.

Рамадан Шукри није могао да не захвали и Македонском културном центру и лично руководиоцу Олги Пањкиној за помоћ у организацији концерата његовог колектива у Москви.

- Ми се са госпођом Олгом Пањкином дружимо доста времена, већ неколико година. Њена ћерка долази у наш оркестар. Она је доста упозната са нашим оркестром и доста нам је помогла у вези нашег доласка у Русију. И сматрам да је дала велики допринис за наш долазак и за наше учешће на овом фестивалу.

За Рамадана Шукрија била је драгоцена и пажња наше радиокомпаније према наступу његових васпитаника у руској престоници.

Хвала вама што сте дошли за овај интервју. Задовољни смо што ће се наш оркестар чути преко ваших емисија. Надам се да није то последњи пут и да ћемо имати прилике да се видимо, да се чујемо и да се сретнемо и неки други пут.

Григориј Соколов,