Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Век руског витеза

Век руског витеза

26-05-2013 06:43:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Тачно пре 100 година се винуо у небо први у свету авион са 4 мотора Руски витез, који је створио конструктор Игор Сикорски. Према мишљењу експерата, тај је догађај отворио нову еру у историјату авијације.

У то време су многи европски конструктори покушавали да граде велике аероплане са више седишта. Њихови неуспели експерименти су резултирали предубеђењем, које су потврдили прорачуни познатих научника. Например, британски инжењер Фредерик Виљем Ланчестер је објавио читаво истраживање, у којем, чинило би се, доказао да су авиони постигли највеће могуће размере. Саопштење о достигнућима 24-годишњег руског конструктора Игора Сикорског је било попут експлозије. Његов Руски витез је био четвороструко тежи, - каже аутор књига о Игору Сикорском, доктор наука Вадим Михејев.

- Руски витез је истакнути догађај у авијацији. Раније нико није веровао да је могуће саградити такав авион. Главно достигуће Сикорског је у томе, што је он проналазач вишемоторске шеме. Он је заиста створио вишемоторски авион. То се може упоредити ако не с првим летом у космос, онда с летом Бурана или Шатла. То је достигуће тог нивоа.

У новембру 1913. године Сикорски је усавршио шему и саградио авион Илија Муромац. Почела је његова серијска производња. После годину дана је од таквих авиона била створена руска Ваздухопловна ескадра. То је била прва и светској историји јединица стратешких бомбардера. 1918. године Игор Сикорски, кога су нове власти укључили у списак монархиста, био приморан да напусти вољену отаџбину. У САД-ама је он основао фирму под своим именом. Он је градио авионе-амфибије, затим је створио први у свету авион са једном елисом.

Његов Руски витез у доба совјетске власти је имао посебну мисију, - прича главни уредник портала
avia.ru Роман Гусаров.

- Он је више пута летео на парадама у време празника, носећи транспаренте. Грађани земље су видели моћ и достигнућа Совјетског Савеза. Штета, што је Игор Сикорски напустио Русију и отишао у САД. Ипак је он остао нама драг. Авијатичари Русије сматрају Игора Сикорског својим сународником и руским конструктором авиона. Његово дело су наставили други конструктори авиона, пре свега Конструкторски биро Тупољева.

Данас је руска стратешка авијација, чији је прототип Ваздухопловна ескадра Игора Сикорског, једна од најбољих у свету. Његов Руски витез се с правом сматра дедом цивилне авијације.