Седов: пут око света завршен, али се пловидба наставља

26-05-2013 06:40:56 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Вести са једрилице Седов: у сенегалском Дакару је оборен рекорд истовремене посете представника светских дипломатских мисија. Дакар је последња лука једрилице на афричком континенту. 26. маја је близу обала Западне Африке пут око света завршен – према ширинама и меридијанима.

Скоро у току 2 месеца је Седов пловио око Африке: прво у Индијском океану, затим у Атлантском. Међутим, морнари су се већ зажелели отаџбине, рекао је у интервјуу Гласу Русије капетан брода Николај Зорченко.

- Афричко путовање је почело од посете острву Маврикију. Затим смо посетили Кејптаун, па Волфиш-Беј. У Дакару смо се дирљиво опростили од Африке. Он се много разликује од свих других лука. Ту је доста строги режим, има много непотребних формалности. Например, са брода се може сићи само ради организованог разгледања града. Немогуће је кренути у шетњу ради фотографисања. Ми смо наручили посету Ружичастом језеру. Углавном смо Сенегал видели кроз прозор аутобуса.

То су строги прописи велике теретне луке. Руски брод, обрнуто, демонстрирао је максималну отвореност: једног дана су на брод дошли сви који су хтели да га погледају. Иначе су велико интересовање према броду исполили представници свих министарстава и војно-поморских снага Сенегала. Амбасадор Русије – Валериј Нестерушкин позвао је на брод све своје колеге из суседних дипломатских мисија – да виде легенду руске флоте. Ми смо их радо примили, - испричао је Николај Зорченко.

- Посетило нас је 17 дипломата, испао је прави дипломатски дан. Драго нам је било да видимо амбасадоре Украјине, Белорусије, Турске – то су наши блиски суседи. Иначе је боравак у луци једрилице је необичан догађај. То је било нешто невиђено! Иначе је Седов последњи пут посетио Дакар у априлу 1958. године! Тачно пре 55 година – у рангу војног брода Балтичке флоте. Командовао је бродом Петар Митрофанов – капетан 1. ранга.

Последњег дана боравка на брод је дошао министар рибарства Сенегала, између осталог, ради разматрања питања сарадње.

Данас једрилица плови у Шпанију, у луку Санта-Крус-де-Тенерифе, она је већ пресекла важну тачку свог пута око света, - каже капетан брода Николај Зорченко.

- 26. маја смо пресекли тачку, где је почела наша пловидба, када смо пловили из Казабланке доле, а сада пловимо из Дакара горе. Дакле, 26. маја смо завршили пут око света. Иначе, Кејптаун се налази на истом меридијану са Кронштадтом. Даље се враћамо у мајку Европу старим уходаним путем: преко Бискајског залива, Бремерхафена, Кила, Хамбурга и тако даље.

То су вести са једрилице Седов. Николај Зорченко је прећутао да је он управо у Дакару 22. маја прославио рођендан. Глас Русије честита капетану рођендан и жели здравље, срећу и нова открића под једрима!