У Москви је одржана промоција два тома радова Патријарха

26-05-2013 03:50:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У главној саборној цркви Русије – храму Христа Спаса одржана је промоција два тома радова Патријарха Московског и све Русије Кирила.

Симболично је да су оба издања била представљена публици управо 24. маја – на дан три свечаности - у част словенске писмености и културе, када се светкују равноапостолна браћа Ћирил и Методије – просветитељи Словена, као и имендан првојерарха РПЦ, - истакао је руководилац Издавачке куће Московске патријаршије протојереј Влавдимир Силовјев.

- Патријарх Кирил је наследник свог небеског покровитеља, светог равноапостолног Ћирила у остваривању мисије Цркве, објашњења Божије Речи широким слојевима становништва не само наше земље, већ и у иностранству. Ми одавно издајемо радове првојерарха Кирила још из времена, када је он био митрополит Смоленски и Калињинградски. Издајемо их на различитим језицима и одржавамо промоције у различитим регионима. Недавно је била одржана промоција књиге првојерарха Кирила Слобода и одговорност у Лондону, пре тога у Дамаску.

Данашња два тома нису обична издања. Она садрже говоре, у којима је патријарх Кирил обухватио најактуелнија питања црквеног и друштвеног живота. Прва књига је Реч Првојерарха, она обухвата материјале званичног карактера, одражава патријаршије служење током прве три године од времена устоличавања, други том Реч Пастира обухвата текстове из периода од 1991. до 2011. године, различите Ускршње и Божићне посланице, беседе, интервјуе и говоре за читаоце и ТВ гледаоце. Нама је било и једноставно, и сложено да радимо на тим књигама, - испричао је заменик главног уредника Издавачке куће Московске патријаршије Евгениј Полишчук.

- Када се ради о усменој речи, редиговање је посебно тежак задатак. Говорник, нарочито искусни, тим пре онакав, какав је патријарх Кирил, тамо где треба прави паузе, посебно издваја нека места. Говор испада течан и леп. Када се све ово преводи на писании језик, много тога се губи. Зато излагање усмених говора на писму није једноставно. Иначе је велика одговорност редиговање текстова патријарха.

Данашњи зборници су само прве књиге сабраних дела од више томова. Свако издање ће бити посвећено посебној тематици. Већ има материјала за осам томова, или серија, како их назива Евгениј Полишчук.

- Данас спремамо трећу серију. То је реч за блиске и далеке, која ће обухватити иступања патријарха Кирила приликом његових обилазака епархија РПЦ. Четврта серија се зове Богословска питања и духовно образовање. Познато је да је патријарх одличан богослов, аутор многих богословских чланака. Такоће ће бити објављен том Служење примирја. То су говори приликом сусрета с првојерарсима других православних цркава, религиозним делатницима и државницима, јер религија игра данас велику улогу у учвршћењу мира.

У будућим томовима ће наћи одраза и питања унутрашњег живота Руског православља, као и проблеми цркве у савременом животу. Издавачи су уверени да ће сабрана дела патријарха Кирила бити својеврсни црквени летопис данашњице.