Спор великих поларних истраживача разрешио ледоломац Красин

26-05-2013 03:37:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пре 85 година, 24. маја 1928. године, експедиција Умберта Нобилеа у цепелину Италија стигла је на Северни пол. Наредног дана ваздухопловци су претрпели несрећу. Убрзо је започела прва у историји међународна спасилачка операција у којој је учествовало 18 бродова и 21 авион из 6 земаља. Главна улога припала је совјетском ледоломцу Красин.

Три године раније ка Северном полу у цепелину Норвешка извршила је лет експедиција Раула Амундсена. Цепелин је конструисао Умберто Нобиле. Он је такође био у тиму. Када је летелица кружила изнад пола, између два чувена пустолова разбуктао се спор о првенству. Он није престао ни после успешног спуштања на Аљаску, говори сарадник петербуршког Музеја Светског мора Ирина Малињина.

- Зато је Нобиле решио да изврши сопствени лет цепелином Италија, у част домовине пустолова. Један од задатака експедиције било је да се нађе раније неоткривена земља и да се назове Мусолини. То је био још и идеолошки корак од стране Италије.

Планирано је било да се посада од 16 чланова искрца на полу, али лоши временски услови 24. маја 1928. године нису дозволили да замисао буде реализована. Они су кренули назад и на око сто километара од Шпицбергена због цурења гаса претрпели су несрећу, говори сарадник Руског државног музеја Арктика и Антарктика Марија Дукаљска.

- Несрећа је била ужасна. Гондола је ударила у лед и распала се. Неколико људи је испало, између осталог рањен је Нобиле. А преостале је однео запаљени цепелин. Никада више нису били нађени и допунили су списак жртава Арткика. Људи који су се нашли на санти имали су среће: заједно са њима је испала и радио-станица. Они су послали сигнал СОС и примио га је млади совјетски радиоаматер Николај Шмидт. Вест о несрећи је облетела свет. Шест држава је учествовало у спасилачкој експедицији.

У току извођења експедиције погинуо је у авиону Руал Амундсен. Претрпело је несерећу још неколико авиона. У опарецији су учествовала 4 совјетска брода. Међу њима ледоломац Красин, који није имао премца по снази у свету. На његовој палуби се налазио тромоторски авион пилота Бориса Чухновског. Њему је пошло за руком да пронађе шатор обојен у хаваријску црвену боју са посадом цепелина Италија. Спасавање посаде било је светски тријумф ледоломца Красин. На повратку он је спасао и туристички брод Монте Сервантес. Путници, а било их је 1500, наговорили су капетана да крену ка совјетском ледоломцу, како би сопственим очима видели хероје. На крају се брод сударио са леденом сантом и могао је да понови субину Титаника, да на време није притекао у помоћ Красин. Каснијих деценија ледоломац је још много пута спасавао унесрећене у Арктику. Сада он стоји код невске луке а на палуби се налази музеј.

После повратка из леденог заробљеништва Умберто Нобиле је доспео у немилост Бенита Мусолинија. Затим је пет година радио у Совјетском Савезу, где је конструисао цепелин који је поставио светски рекорд непрекидног боравка у ваздуху. Затим је живео у САД и тек после рата вратио се у Италију.

Михаил Аристов,