Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Москва за Московљане

Москва за Московљане

26-05-2013 03:31:38 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Нова достигнућа у архитектури представља у Москви Међународна изложба АрхМосква, која ужива велики кредибилетет у професионалним круговима. Њени садашњи учесници су архитекте из десетине земаља, међу којима су и Аустрија, Белгија, Велика Британија, Летонија, Белорусија. Тема и назив изложбе је NEXT.

Интересантан је пре свега професионализам: јер сваки пројекат- то је портфолио који је неопходно изучити. А бројиним посетиоцима ближа ће бити вероватно поставка односно пројекат под називом „Нова Москва“, која показује нову стратегију развоја руске престонице. Овде се налазе и социјални објекти, али и премијум лукс здања, као и типска градња. „Наш је циљ- „паметни град““- тврди главни архитекта града Сергеј Кузњецов:

- За мене је паметни град, онај који даје удобност. Не зато што су тамо веома широке магистрале и по њима може да се креће велики број аутомобила. Удобност живота- то је могућност радити у комфорним условима, комфорно живети, имати зелено пространство за рекреацију.

Узгред, изложба „Зелена москва“ и говори о томе како се могу трансформисати московски паркови, тргови, булевари и обале реке. Или например, грандиозни комплекс Сверуског изложбеног центра- некада познатији као ВДНХ, са помпезним павиљонима, фонтанама и парковским зонама. „Све је то 1939.године било изграђено као „витрина“ пољопривредних и других достигнућа земље“- говори кустос изложбе Јелена Гонзалес:

- Тада се тамо могло видети растиње из целог СССР- и бамбус висине 6 метара и суптропске палме, огромни ружичњаци, експерименталне баште где се су се гајили пшеница и кукуруз. То је посебно, једниствено место, комплекс и он наравно треба да опстане.

Пројектовање таквих зона, додаје Јелена Гонзалес, живи је процес:

- Московљани могу да се сагласе или не сагласе са тим, како експерти виде будућност града. Изложбе као што је ова, важне су и у смислу комуникације међу житељима и људима који доносе одлуке.

Традиционално АрхМосква показује и достигнућа у дизајну намештаја, дрвета, грађевинских материјала и посебних делова, осветљења- речју, свега онога што јесте архитектура. Изложба ће трајати до 26.маја.

Јелена Андрусенко,