Хемијско објашњење Алцхајмерове болести

26-05-2013 02:29:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Студија механизама дељења ћелијских мембрана, омогућиће лечење тешких неуролошких болести. Протеине, одговорне за ово дељење изучава група биоелектрохемичара из Русије, Индије и низа других земаља.

Алцхајмерова болест и шизофренија, те тешке болести ускоро би могле да престану да буду страшна пресуда пацијентима. Биоелектрохемичари са москвоског Института физичке хемије и њихове колеге из Индије, САД и Шпаније заједнички проучавају један од протеина, који је раније сматран „неухватљивим“, а који одређује дељење мембране – динамин

„Прекиди“ у његовом раду управо и доводе до нервних и мишићних болести. Другим речима, за лечење најтежих неуропатологија треба научити како регулисати његов „рад“.

Динамин игра важну улогу у преношењу нервних импулса. Код Алцхајмерове болести, „парализе меморије“, долази до кршења тог процеса.

Праћење процеса дељења мембране било је тешко, јер се он догађа муњевитом брзином. У решавању проблема помогле су нанотехнологије. Научници су користили нано цеви, које су хватале све промене на мембрани, на пример, образовање појединачних протеинских структура. Чак је успешно измерена снага коју развија динамин приликом деформације мембране. Биоелектрохемичари из Института физичке хемије Павел Башкиров објашњава:

- Сада смо први пут у могућности да забележимо активност дељења динамина и да окарактеришемо тај механизам.

На примеру динамина научници су такође показали да многи протеини, који структурно реконструишу мембране, могу да имају заједнички принцип рада. А то значи да ће у најскорије време бити могући нови универзални методи регулисања реструктурирања мембрана и прикупљања нових схема лечења многих болести.

Олга Соболевска,