Руски роботи се припремају за шампионат света у фудбалу

26-05-2013 03:16:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Екипу Бразила у фудбалу, 2045.године победиће роботи из Русије. У ово су уверени специјалисти руске компаније „Андроидна техника“, која се специјализује у области производње робота. На иновационом форуму у Томску INNOVUS 2013, они су представили свој модел робота-фудбалера, тачније главни његов део- ноге и систем управљања. Прве кораке „фудбалске звезде у успону“ посматрала је репортерка „Гласа Русије“.

Две металне ноге, обмотане кабловима и микрочиповима, померају се са места на место. Кораци су помало несигурни, али оно што поражава је сличност са људским кретањем. Удар металном ногом, и лопта се креће право у гол. Уместо очију ту се налазе камере, помоћу којих се робот оријентише и идентификује лица људи. Он маше руком- манипулатором, поздравља окупљене. Робот је такође опремљен вештачком интелигенцијом, зато и јесте у стању да ради самостално. Њиме може управљати и човек који обуче специјални костим за управљање.

То је модел многофункционалног антропоморфног робота АР 600- прототип будућег фудбалера робота. Истина, има још много да учи ова звезда фудбала, у шали каже представник компаније „Андроидна техника“ Јевгениј Колоњук:

- Требало би имати у виду да је природа, еволуција човека креирала милионима година, како би ми сви функционисали аутоматски. Најважније је да робот није један, а у тиму не би требало да се са својим колегама додирује челом. Он мора да води лопту, мора да разуме да је то лопта. Мора да оперише, води, мора да прође мимо свих који му стану на пут. А сви остали ће покушавати да га ометају, покушавати да му узму лопту. Тако да мора проћи по оптималном алгоритму, при томе да не падне, и знати, разумети куда би требало да иде. Он мора разумети и осећати своју лопту. То је веома паметни робот. То што смо ми представили- то је технолошка база од које се полази и од које се могу решити задаци. Робот се може се научити свему о чему сам говорио.

За студенте Томског државног универзитета систем управљања робот фудбалером- то је одлична експериментална лабораторија. Уз његову помоћ они уче да пројектују роботизоване системе, да разрађују програме, да креирају вештачки интелект, систем вештачког вида и динамичке равнотеже. Ово је све важно како би робот могао мирно да хода и да не пада, да може да се подиже и да стоји на једној нози, да игра, трчи и скаче. Једном речју, робот мора умети све што може човек.

Први шампионат света у фудбалу међу роботима- андроидима може се одржати већ 2018.године у Томску, изјавио је губернатор Томске области Сергеј Жвачкин на иновационом форуму INNOVUS 2013. Управо те године Русија ће бити домаћин 21.светског шампионата света у фудбалу. А у част овог празника спорта, Томск може да искористи и понуди своје најбоље фудбалере роботе, подвукао је губернатор.

Светлана Калмикова,